Fortsätt till huvudinnehåll

Packningen - Vad bär du?


Eftersom man går 5 dagar i streck, många timmar varje dag är packningen och fötterna dom två viktigaste sakerna man bör fundera på. Fötterna kommer att behandlas i ett annat inlägg nu går vi över till packningen.

I alla vandringssammanhang hör man folk som säger ”Lättare packning gör din vandring trevligare” eller ”Packa lätt och du kommer njuta mer av din vandring”.
Ja det stämmer naturligtvis, desto mindre packning du har desto mindre kommer du att märka av den och du kommer att orka bättre, behöva mindre vätska, mindre kcal för att dina hjärna ska fungera och desto bättre kommer dina fötter också att må.
Nu tänker en del kanske att varför nämns inte axlarna - ”jag får alltid sjuka axlar när jag har en tung ryggsäck”. Men, vid normala fall är axlarna inte något problem, axlarna vänjer sig otroligt snabbt vid packningen. Med det menar jag att tränar man med packningen 2-3 gånger före vandringen så kommer axlarna att vara tillräckligt starka/vana och du kommer inte märkbart känna av dom. Visst kan det kännas i dina axlar ändå, men jämför man detta med vilka smärtor fötterna kan ge dig vid felbehandling är detta barnlek.

Åter till packningen. Detta med att packa lätt - tänka 2, nej 3 gånger vad kan jag lämna, vad behöver jag verkligen dvs. vad är lyx, och vad kan jag tex. förbättra/kompromissa med.

Största enskilda vikterna för oss kommer att vara tältet, sovsäcken och själva rinkan, så är det alltid.
Detta kan vi inte undvika, men vi kan göra det bättre genom att skaffa lättare tält, lättare sovsäckar och lättare rinkor. Detta är saker som kostar en hel del, men kan vara värt att tänka på.

Vi kommer nu att vandra i ett landskap där det konstant finns rinnande (drickbart) vatten, vi kommer att få all mat (förutom småtugg). Så vad kommer vi faktist att behöva? Eftersom vi har en obligatorisk packningslista så måste vi respektera den och plocka med sakerna som den innehåller.

Men den nämner inget om strumpor tex. hur många strumpor behövs för 5 dagars vandring?
Ja, 1par per dag minst kanske du säger? Nej – 5, 10 eller 15 dagars vandring i denna miljö behöver 2 par, högst 3 par strumpor. Eftersom vi konstant har rinnande vatten kan vi tvätta våra strumpor dagligen. Detta gäller också trosor/kalsonger. Vi sparar vikt! En cent är början till en miljon – eller hur var det?

Sedan kommer vi till hygien. Som: diskmedel, schampoo, balsam, tvål och tandkräm. Alla 4 första sakerna kan ersättas av oljebaserad tvål - sparar en hel del. Ta sedan inte hela tandkrämstuben med utan dosera endast vad som behövs i en LÄTT flaska/kopp.

Detta inlägg är redan nu alltför långt, därför kommer jag inte rabbla upp desto mer enskilda saker.
Tanken med detta inlägg var och är att; tänk efter vad ni packar med er, och gör er vandring roligare. Ni kommer få ut mera av allt, ni kommer få goda minnen istället för flashbacks angående hur förbannat skoskav ni hade och vilka gummiben ni vaknade upp med redan dag 2.




Var kritisk till allt i din packning!


/Jesper

Kommentarer

  1. Det är inspirerande att läsa en blogg om vandring, man vill nästan börja träna inför en själv... Kul att läsa om sånt som jag själv kanske inte skulle tänka på!

    SvaraRadera
  2. Roligt att någon blir inspirerad, då är det roligt att skriva också :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"