Fortsätt till huvudinnehåll

Fiskars Village Trail Center

Detta inlägg kommer lite sent, men har varit både det ena och det andra så först nu tog jag mig tid att skriva några rader. Förra veckans onsdag fick vi en ledig dag mitt i veckan vilket var mycket uppskattat efter några ganska hektiska veckor. Vår friluftsförstahjälpkurs startade på torsdagen, så vi bestämde oss för att utnyttja den lediga dagen söderöver. Vi körde ner på onsdag förmiddag och kom fram till Fiskars by strax efter lunch. Först blev det fika på Petri's chocolateroom, ett supermysigt ställe som är värd ett besök ifall du råkar befinna dig i Fiskars.

När vi gottat oss färdigt med cappucino och chokladkaka blev det dags för dagens huvudprogram - terrängcykling. I Fiskars öppnades ett "trail center" i början på september. Det är alltså frågan om terrängcyklingsleder av olika svårighetsgrad. Det finns i dagsläget 7 stycken leder om jag förstått saken rätt. Lederna är märkta med olika färger enligt svårighetsgrad. Gröna lederna är lätta, blåa är medelsvåra och röda är svåra. Det är också planerat en extra svår led som kommer att öppna nån gång under 2017, den kommer att vara märkt med svart.

Karta över lederna.


Vi testade en blå led "Lillträsket" som var 11 km lång. Alla leder startar från torget, men därifrån hittade vi ingen skyltning och hade problem med att hitta in i skogen. Med hjälp av kartan som finns på nätet hittade vi i alla fall in i skogen och där var det sen inga svårigheter att hitta. Leden var riktigt rolig och jag tyckte den var precis medelsvår som den skulle vara. För oss var det extra roligt med höjdskillnaderna, speciellt roligt var det åka nerför.


Det här är en fantastiskt fin satsning. Fiskars Village Trail Center är öppet för allmänheten och kostar ingenting, de e bara o åk! Fiskars by var annars också riktigt mysig, vi hade gärna spenderat lite mera tid där, men denna gång hann vi inte med mera. Mot kvällen körde vi vidare mot Noux där vår kurs skulle börja följande dag. De följande fyra dagarna blev det första hjälp med friluftsinriktning så nu är vi uppdaterade på den fronten.

På väg mot skogen med utsikt över Borgbyträsket.

Fick åka både upp och ner. 

Varning för änder!

Även på hemmaplan har det kommit en helt ny terrängcyklingsbana "Larsmo XCO Projekt", den är ännu otestad, men hoppas hinna testa den innan snön kommer. Den är inte lång, men där får man öva på teknisk åkning. Så roligt att få testa nya leder och roligt att det görs satsningar. Terrängcyklingen har kommit för att stanna.

Min nya cykel är helt fantastisk! Behöver bara trampa och styra så gör cykeln resten. ;)


På fredag håller vi den sista arbiskursen för hösten, denna gång mörkervandring med Nykarleby arbis. Finns ännu några lediga platser ifall någon vill flytta fredagsmyset ut i skogen. Välkommen med!

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Vinterturskidning i ytterligheternas Sarek - del 1

När vi åkte iväg till Sarek kändes det som att vi skulle vara borta jättelänge, sist och slutligen så gick det ju jättesnabbt. Nu är vi hemma igen efter en superfin tur i ytterligheternas Sarek. Sarek är otroligt vackert, hänförande, ståtligt och mäktigt samtidigt som det kan vara grymt, kargt och obarmhärtigt, men framför allt ligger det nåt magiskt över Sarek som bara kan upplevas på plats. Jag ska i alla fall göra ett försök att återge vad vintersarek har att bjuda på. Vår tur startade denna gång vid Ritsem fjällstation därifrån vi åkte snöskoter över sjön till Akkastugorna. Vid Akkastugorna började sedan vår skidfärd genom Sarek. Första dagen slog vi läger redan efter ca 2 h eftersom klockan hunnit bli mycket och vi var denna natt ännu nedanför trädgränsen. Vi vaknade följande morgon till hård blåst och färden över sjön Kutjaure blev en mycket blåsig och blöt historia när vinden tilltog och det dessutom snöade ymnigt. Vi kom till lunchen passligt fram till Kisurisstugan där vi

Helgvandring i Rokua nationalpark

I helgen besökte vi igen en gång Rokua nationalpark, denna gång tillsammans med ett gäng arbiskursister från Nykarleby Arbis. Vi var ett gäng på sammanlagt 11 personer samt en hund som startade från Jakobstad på lördagmorgon. Efter kaffepaus i Ylivieska kom vi fram några timmar senare till Rokua Health and Spa varifrån vandringen skulle börja. Terrängen i Rokua är väldigt lättvandrad på så vis att stigarna är väl preparerade och det finns nästan inga rötter och stenar över huvudtaget. Dock är det ganska kuperad terräng så det går mycket upp och ner och ställvis kan det vara lite sandigt. Helhetsintrycket är ändå lätt vandring. Lättvandrade stigar.  Omplåstring.  Hela gänget utom kameramannen Jesper.  Rokua nationalpark är främst känt för sitt unika högplatåområde med sandåsar, lavmoar och Finlands största dödisgrop. Parken bildades 1956 för att skydda dessa ås- och dynformationer som är en följd av landhöjningen efter istiden. Området är landets viktigaste skyddsområde