Fortsätt till huvudinnehåll

Skoskötsel - Vandringsskor och andra skor med funktionsmembran

När du köper en vandringssko köper du en sko som är gjord för att användas och ska vara tålig och oftast också vattentät. Det betyder inte att skon inte behöver tas hand om och "renoveras" med jämna mellanrum. Även om tex. Gore-tex produkter garanterar att du kommer att hållas torr så behöver även dessa skor skötsel för att efter en tid inte börja läcka. Skor med kvalitetsmembran är också ganska dyra och man vill helst använda dom mera än en säsong. Sköter du om din sko kommer du lite beroende på material och kvalité kunna använda den säkert mer än dubbelt längre än om du inte gör något annat än slänger av dig dom i hallen tills du använder dom nästa gång. 

Torkning:
Snabbtorka aldrig dina skor på något element eller liknande, var extra försiktig med att torka dina skor nära öppen eld eftersom det lätt torkar ut lädret och/eller kan förstöra limningen. Bästa är att låta skorna torka i rumstemperatur och är dom riktigt våta inuti så är tidningspapper instoppat i skorna ett bra sätt att snabba på torkningsproceduren.

Rengöring:
Efter varje användning, särskilt om skorna blivit smutsiga - torka av med torr trasa, ifall smutsen sitter hårt använd våt trasa eller borste. Med jämna mellanrum är det också viktigt att ta bort skosnören och noggrant rengöra runt dom stansade hålen (öglorna som skosnören sitter fast i). Sulan behöver rengöras så att gummit hålls mjukt och inte börjar spricka. Även insidan av skon ska tas hand och putsas för att bäst bevara andningsförmågan och motverka lukt. 

Behandling:
Beroende på vilket material skon har på utsidan behandlas den olika, kommer att ta upp dom vanligaste. Rengör ALLTID skorna före behandling. 

Läder
Läder behandlas med vax och/eller något slags fett. Skillnaden på dessa två är att vaxet sätter sig på ytan och bildar ett lager som stöter bort vatten och smuts, medan fettet tränger in i lädret återfuktar och mättar det. Rå vax är svår att arbeta med när det är så skarpt men med lite tålamod går även det. För läder rekommenderar jag tex. Grangers G-Max produkter. Finns en del att välja på beroende på användningsområde.

Nubuckläder
















Ett material som ser ut som mocka, ett uppruggat läder. Till denna ytan används lite annan impregnering om man vill behålla denna ruggade "looken". Här används mocka eller nubuck-impregnering, det är ofta en mera lättrinnande och tunnare impregnering som bara skyddar mot väta och smuts. Vill man förlänga skons livslängd måste man förr eller senare använda fett eller vax här också. Detta gör att den ruggade looken mer eller mindre kan försvinna från skon.  

Kombinerat läder och syntetmaterial
Denna typ av sko behandlas med två olika saker, läderytan med vax eller fett och syntetdelen med någon form av textilimpregnering. Det finns också färdigblandade läder/syntet impregneringsmedel som smörjs på hela skon. 


Notera!
Att vara beredd på är att alla lädertyper ändrar aningen färg efter impregnering, oftast blir färgen aningen mörkare. Nubuck och syntetmaterial kan även skifta en aningen i färg. 


Några före- och efter bilder. Detta är skor i läder.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Vinterturskidning i ytterligheternas Sarek - del 1

När vi åkte iväg till Sarek kändes det som att vi skulle vara borta jättelänge, sist och slutligen så gick det ju jättesnabbt. Nu är vi hemma igen efter en superfin tur i ytterligheternas Sarek. Sarek är otroligt vackert, hänförande, ståtligt och mäktigt samtidigt som det kan vara grymt, kargt och obarmhärtigt, men framför allt ligger det nåt magiskt över Sarek som bara kan upplevas på plats. Jag ska i alla fall göra ett försök att återge vad vintersarek har att bjuda på. Vår tur startade denna gång vid Ritsem fjällstation därifrån vi åkte snöskoter över sjön till Akkastugorna. Vid Akkastugorna började sedan vår skidfärd genom Sarek. Första dagen slog vi läger redan efter ca 2 h eftersom klockan hunnit bli mycket och vi var denna natt ännu nedanför trädgränsen. Vi vaknade följande morgon till hård blåst och färden över sjön Kutjaure blev en mycket blåsig och blöt historia när vinden tilltog och det dessutom snöade ymnigt. Vi kom till lunchen passligt fram till Kisurisstugan där vi

Helgvandring i Rokua nationalpark

I helgen besökte vi igen en gång Rokua nationalpark, denna gång tillsammans med ett gäng arbiskursister från Nykarleby Arbis. Vi var ett gäng på sammanlagt 11 personer samt en hund som startade från Jakobstad på lördagmorgon. Efter kaffepaus i Ylivieska kom vi fram några timmar senare till Rokua Health and Spa varifrån vandringen skulle börja. Terrängen i Rokua är väldigt lättvandrad på så vis att stigarna är väl preparerade och det finns nästan inga rötter och stenar över huvudtaget. Dock är det ganska kuperad terräng så det går mycket upp och ner och ställvis kan det vara lite sandigt. Helhetsintrycket är ändå lätt vandring. Lättvandrade stigar.  Omplåstring.  Hela gänget utom kameramannen Jesper.  Rokua nationalpark är främst känt för sitt unika högplatåområde med sandåsar, lavmoar och Finlands största dödisgrop. Parken bildades 1956 för att skydda dessa ås- och dynformationer som är en följd av landhöjningen efter istiden. Området är landets viktigaste skyddsområde