Fortsätt till huvudinnehåll

Friluftsmat

När vi är ute på tur är maten alltid en väsentlig del av upplevelesen. Det är som att maten alltid smakar lite bättre när man är ute i det fria och speciellt om man gjort något ansträngande för att ta sig dit ut var man befinner sig, som att t.ex. paddla eller vandra. Det behöver inte vara invecklat att göra mat på turen, ibland tar vi bara med oss vad vi hittar i skåpet hemma, men ibland satsar vi extra mycket på maten och planerar i förväg vad vi ska ha med oss. Till den senaste paddlingsturen hade vi tagit inspiration till maten från olika håll och jag tänkte här dela med mig delar av vår paddlingsmeny.


Matlagning på gång.

När man paddlar behöver man inte tänka så mycket på vikt så då är det extra roligt att få komponera en meny utan att behöva begränsa sig till lätta råvaror och ingredienser. När man vandrar där emot behöver man alltid tänka två gånger på vad man bär med sig. Det blir ju lättare med tiden vart efter maten äts upp, men ju lättare packning desto trevligare att vandra. Det finns bra frystorkad mat, men i längden blir den rätt enformig. Vi testade nu till paddlingsturen att torka vår egen mat för att se om det fungerar till framtida vandringar. Vi använde oss av nötmaletkött, ju magrare kött desto bättre. Det är fettet i köttet som måste bort för att det inte ska härskna. Först stekte vi köttet i torr stekpanna tills det blev helt torrt (kom ihåg att krydda väl för att få smak), sedan satte vi det i mattorken i 5-6 h och där efter fryste vi det tills vi åkte iväg på tur. Ifall man inte har tillgång till en mattork så går det bra att torka det i ugnen också, låg värme (under 100 grader) tills köttet är torrt. Vi torkade även grönsaker i mattorken som vi också fryste in tills vi åkte iväg. När vi sedan använde oss av de torkade matvarorna gjorde vi det så simpelt att vi kokade makaroner och i slutet av koktiden tillsatte vi köttet och grönsakerna. Det är viktigt att blötlägga den torkade maten i vatten så att den mjukas upp och får en mjukare konsistens. Vi hade i för lite vatten så konsistensen blev lite för hård, men smaken var annars riktigt bra. Det här kommer vi definitivt att göra flera gånger.

Maletköttet steks tills det blir helt torrt i stekpanna utan fett.

Torkas sedan i mattork eller i ugn tills det är kruttorrt.

Vi hade också med riktigt lyxiga matvaror under vår paddeltur. Det går bra att ha med kylvaror så länge du använder dem under första dygnet. Vi brukar frysa små vattenflaskor som vi använder som kylpatroner, sen när vattnet smälter dricker vi upp det. En av maträtterna vi gjorde var renskav med kantareller och råstekt potatis. Det här receptet hittade jag i Kajakhandboken skriven av Staffan Petersson. Renkött har ju en lite speciell smak, tror att jag skulle välja något annat kött om jag gör denna rätt igen, men det är ju smaksak. Gott var det hur som helst. Här kommer receptet:

Renskav med kantareller och råstekt potatis
2 personer
  • 8 medelstora potatisar
  • 240 g renskav
  • 75 g färska kantareller
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk crème fraiche
  • smör
  • peppar
  • salt
Tvätta och skär upp potatisarna i små bitar. Råstek potatisen i olja eller smör , salta och peppra. Fräs renskaven på hög värme i lite olja. Låt den stå. Bryn löken på lite lägre värme. Låt den stå. Hacka kantarellerna grovt och smörstek. Salta. Blanda renskav, lök och kantareller. Tillsätt crème fraiche. Hetta upp och smaka av.

Smörstekta kantareller - så gott!

Alla som känner mig vet också att jag har förkärlek för efterrätter så naturligtvis ska det vara efterrätt med ut på turen också. Följande recept hittade jag från bloggen Friluftskocken som jag nu som då brukar läsa för att få inspiration till friluftsmat. Kolla in länken om du vill veta hur du tillreder denna läckra apelsin-cheesecake. Vår version blev kanske inte så vacker, men den var supergod! Den kommer vi garanterat att göra igen. 

Vår version av apelsin-cheesecaken.

Detta var våra tips denna gång. Smakliga måltider ute i det fria! :)
/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"