Fortsätt till huvudinnehåll

Torkad mat eller snacks.

Torkad mat är ett ämne som inom vandring är relativt stort. Man kan torka mat på många olika sätt, vissa mer effektiva än andra. Vanligaste vandringsmaten är frystorkad och kommer i lufttäta påsar vilka man bara fyller med kokande vatten och väntar ett antal minuter före man äter. Denna sort är relativt dyra men täcker väldigt bra de behov man har under en vandring. Frystorkning är något du inte kan göra hemma.

Sedan kan man också torka sin egen mat, vilket är en fantastisk sak att göra. Ska här nämna några av orsakerna till att torka egen mat.

  • Maten blir lätt.
  • Man kan sätta ihop måltiderna som man själv vill, med diverse grönsaker osv.
  • Man får bort många konstiga tillsatser som den köpta maten kan innehålla. 
  • Man tar bort vattnet ur livsmedlet och "förhindrar" på så sätt att maten förstörs
  • Det är lätt att återställa egen torkad mat, genom blötläggning och kokning.
  • Torkad frukt lär vara bra för magen pga. fibrerna. 

Det finns en del sätt att torka sin egen mat. Spisugn, varmluftsugn, mini-växthus med olika värmeanläggningar osv.
Egentligen spelar det ingen roll vilken apparat du använder dig av till själva torkningen, vitsen är bara att du så snabbt som möjligt ska få ut vätskan, för att livsmedlet inte ska bli dåligt. Som vi alla vet tar det inte länge för t.ex. en skalad banan att börja se dålig ut.

Ger några exempel på vad man kan torka, hållbarhet och förvaring.

Kött (tex. maletkött) bör vara med så lite fett som möjligt!
Förvaring - Hållbarhet:
I frys - Extremt länge.
I rumstemp - några dagar. Kan hålla mycket längre. Lukt och smak avgör.

Grönsaker - Rotfrukter, lök, kål osv.
Förvaring  - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt. Helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).

Frukt och bär - Äpple, banan, jordgubbar osv.
Förvaring - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt, helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).


Torktiderna för de olika livsmedlen varierar enormt beroende på torkmetod och tjocklek.
Men grönsakerna, rotfrukterna, frukterna och bären bör i princip kännas torra när man tar i dem. Köttet ska kännas en aning som läder. Torktiderna för en specifik metod och livsmedel kan garanterat hittas på nätet om man söker. Annars hjälper vi så gott vi kan vi behov.

Även om du inte tänker bege dig ut i skogen är torkad frukt ett otroligt gott och hälsosamt godis som du med gott samvete kan äta dagligen så mycket du orkar! Testa vet jag.


Torkade äpplen. (Gör-det-själv)

  • Skiva ett äpple i så tunna bitar du kan med kniv. 
  • Sätt på ugnen på 50-55 grader.
  • Täck ugnsgallret med en tunn duk.
  • Rada ut äppelskivorna så att de inte kommer på varandra. Helst också med lite mellanrum.
  • Stäng ugnsluckan men lämna en dubbelvikt handduk mellan så att eventuell fukt kan komma ut.
  • Låt äpplen torka i ugnen i ca 5 -7 timmar.

(Eftersom temperaturen är så låg behöver ugnen inte passas på samma sätt som när man tillreder mat, utan den klarar sig själv, även under natten.)

Ditt snacks är klart!

Tänkte bjuda på en bild på vår otroligt osmidiga, enormt fula men desto effektivare torkanläggning. =)

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"