Fortsätt till huvudinnehåll

Val av sko. Du väljer väl inte fel?


Eftersom vi redan lite var in på skorna tänkte jag ta upp den saken igen och behandla den lite mer.
Som man hört otaliga gånger finns det inte många saker som kan påverka ditt humör under vandringen så som fötterna kan vid felbehandling, därför är det extremt viktigt att välja rätt sko. Som ni kanske vet ska inte skon bara bära din egen kroppsvikt utan också det du bär på ryggen.

Vilken skotyp som är bäst beror på dig/din fot, terrängen och vilken sorts vandring det handlar om. Som så ofta kan inte denna fråga besvaras direkt i ett inlägg utan gemene person bör hasa sig till en kunnig försäljare, berätta vad den ska användas till och sedan prova ut en som passar din fot.

Några saker kan ändå sägas redan här.
Skon får inte vara alltför liten - Dvs. du bör ha åtminstone 1cm framför stortån vid första provning. Detta för att fötterna vid ansträngning sväller, och är skon då för liten kan detta orsaka problem i synnerhet när du går utförs. Detta för att då börjar tårna/naglarna skava emot skon.
Passform - Vi har alla väldigt olika former på våra fötter, testa därför flera olika skor för att känna efter vilken som passar bäst på just din fot. Detta kan försäljaren inte veta åt dig.
Stöd - Känn efter så att skon ger bra stöd runt vristen och hälen. Gör skon inte detta är det stor risk att skoskav uppkommer. Skon bör också ha bra stöd för hålfoten. Detta kan du själv också påverka med olika sorters sulor.

Att tillägga är att en ny sko är aldrig en bra sko, förrän du tar din sko med på en längre vandring bör skon vara ordentligt ingången - ca. 200km!

Strumpor
Val av strumpor kanske många tror att inte är en så viktig sak, men vid längre vandringar är detta väldigt viktigt.
Vad som rekommenderas är strumpor i KVALITETS ull eller ull/syntetblandning. Ha gärna även två par strumpor, detta för att då skaver strumplagren emot varandra istället för att foten och strumpan gör det. Vid dubbla bör understa paret vara en bra sittande tunnare strumpa och yttra lagret en lite större "porösare".

Ifall intresse finns kan jag även skriva en rad eller två om hur man behandlar och förvarar sina skor för bästa hållbarhet. Har man en gång hittat en trotjänare vill man inte mista den pga. dålig skötsel, man kanske aldrig mer hittar en lika kär vän igen. =)


I've got blisters on my fingers! I mean feet...

Kommentarer

  1. Har ett par Salomon skor i GoreTex som har varit otroligt bra "kompisar" under sommarens vandringar. Har du några bra tips hur man får tyget i sådana att hålla länge? Dels för att de inte så snabbt skall bli porösa och gå sönder, dels så att de inte ska börja läcka in vatten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Att hålla skorna rena är jätteviktigt, ifall skorna är smutsiga efter användning borsta av synlig smuts, och/eller torka med fuktig trasa och ljummet vatten. Impregnera skorna med lämpligt impregneringsmedel med jämna mellanrum. Vi impregnerar våra vandringsskor flera gånger per säsong. Typ av impregnering är beroende av vilket material utsidan av skon har. Oftast fås skötselråd med när du köper dina skor, kolla ifall sådant finns kvar.

      Som impregnering till syntetmaterial (dom flesta salomon skor är gjorda i syntetmaterial) kan vi rekommendera Nikwax eller Grangers, men det mesta som är avsett för ändåmålet fungerar. :)

      Lite info finns på gore-tex webbsida men är aningen flummigt - http://bit.ly/1bfCBzq

      /Jesper

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått.  Januari I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer.  Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen.  Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;) Februari  I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack.  Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats.  I Korsholm höll vi  kursen "Upptäck vi