Fortsätt till huvudinnehåll

Orienteringskurs i Noux nationalpark

Så var det då dags för andra kursen med vigu 21 och den här gången stod det orientering på schemat. Kursen startade i söndags, men vi åkte ner till södra Finland redan på lördag för att delta i den årliga viguträffen. Platsen för evenemanget var "viguskogen" i Ovanmalm, Tenala. Det var liv och rörelse där redan när vi anlände tidig eftermiddag med examensverkstad, matkurs och äventyrskurs. Folk droppade in hela tiden och lagom till middagen som matkursisterna tillagat var där fullt med viguiter. Det blev en fin kväll med god mat, äventyrsbanor och trevligt umgänge.

Höstmöte och eftermiddagsfika.


Fin natur i Ovanmalm.

Vi testar på låghöjdsbana, var betydligt svårare än vi tänkte oss.

Endast ett lag tog sig högst upp på Jakobsstegen.

Jesper, Jonathan och Mikael gjorde också ett försök. Som synes var vi inte riktigt lika skickliga!

På söndag åkte alla andra hem utom vi som skulle vara med på orienteringskursen och det blev lugnt och stilla på området. Vi hade tre olika orienteringsuppgifter under den första dagen, först skulle vi orientera en runda med hjälp av en karta som endast visade topografi, dvs enbart höjdskillnader. Det var ganska utmanande, men gick ändå bra. Den andra uppgiften var att vi skulle sätta ut en kontroll i terrängen och den tredje och mest spännande uppgiften var mörkerorienteringen. Det är otroligt mycket svårare att orientera endast i pannlampans sken. Vi kunde ganska snabbt konstatera att vi behöver investera i bättre pannlampor. Efter lite omväg kom vi oss ändå genom banan och kunde avsluta kvällen med bastubad i vigus egen vildmarksbastu.

Första natten sov vi i tält eftersom laavun var full.

Lägger ut orienteringskontroll inför nattorienteringen.

Mycket fin morgon vid Ovanmalm!

Under orienteringen hittade vi kantareller som vi sen åt till kvällsmat.

Virve kanske aningen nervös när Jesper ror, helt utan orsak enligt honom. :)

Kantarelltoast med mera på gång.



På måndagmorgon förflyttade vi oss med bil till Kopparnäs friluftsområde i Degerby. Där fick vi pröva på linjeorientering. På kartan finns då endast en heldragen linje (utan utmärkta kontroller) och du måste röra dig längs denna linje i terrängen för att hitta kontrollerna och sedan själv märka ut dem på kartan.  Det är alltså väldigt viktigt att röra dig längs denna linje annars missar du lätt kontrollen. Det var en rolig uppgift och dessutom fick vi vistas i en mycket vacker natur. Tyvärr hade jag ingen kamera med så har inga bilder därifrån, men det var en mäktig utsikt ut över havet från den högsta toppen vi klev upp på under rutten. Sedan förflyttade vi oss till OK77:s stuga i Noux nationalpark med lunch- och provianteringsstopp på vägen dit. Under eftermiddagen hade vi teori och på kvällen blev det mörkerorientering igen.

Stationerade i OK77:s stuga. Danni höll teorilektioner mellan varven.

Ville kokar ärtsoppa, gott!

Under tisdagen blev det gps-övningar och efter ett teoripass fick vi bege oss ut på geocaching. Vi hade en mycket rolig och underhållande eftermiddag i Nouxskogen. På kvällen blev det sen vigu rf:s nattorienteringsmästerskap. Man kunde delta i singel- eller dubbellag. Jag och Lone bildade laget "the Dreamteam" och var taggade till tusen när starten gick. Banan bestod av 6 kontroller fördelade på 2,2 km. Vi kan säga som så att vi orienterade hellre än bra, det tog oss 1 h och 15 minuter att ta oss runt banan, vi förflyttade oss långt mer än 2,2 km, men vi kutade runt som dårar och det hela slutade med att vi vann vår klass. (Vi behöver väl inte nämna att endast 3 lag deltog...) Det var kanske inte så snyggt utfört, men vi hade i alla fall fantastiskt roligt!

När vi letade geocachar fanns en ute på den lilla holmen som syns på bilden.
Efter en stunds funderande slänger Kalle av sig kläderna och simmade ut i det iskalla vattnet!
Vi skrattade så att tårarna rann. 

The Dreamteam laddar inför nattorienteringsmästerskap. 
Onsdagen var kursens sista dag och den avslutade vi med mera gps-övningar. Vi blev dumpade vid Vällskog och fick 3 h tid på oss att ta oss tillbaka till klubbstugan med 5 olika kontroller längs vägen. Några geocacher och en bergstopp senare var vi framme vid stugan och kursen började lida mot sitt slut. Kursen gav åtminstone mig mersmak för orientering och jag har lärt mig mycket nytt. Vi har haft superroliga dagar ute i skogen med ett helgalet toppengäng! Tack alla inblandade, vi ses snart igen :)

Mari loggar en geocache i natursköna Noux. En av nationalparkens många sjöar syns i bakgrunden. 


/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"