Fortsätt till huvudinnehåll

Vandring längs Fishermen's Trail i Portugal

 En mulen dag i oktober frågade jag min kompis Christel om hon har lust att hänga med på en vandringsresa nånstans söderut där det är lite ljusare än här just nu. Hon var inte sen att haka på och gav förslag på rutten Fishermen's trail i Portugal. Jag behövde inte se många bilder innan jag var övertygad om Portugal som destination och några dagar senare bokade vi resan. Fishermen's trail är en ca 76 km lång vandringsled längs Portugals västkust som är en del av den över 400 km långa leden Rota Vicentina. Det finns också en led som går mer inåt landet som kallas för The Historical Way. Fishermen's trail går längs stigar som skapats av ortsborna när de tagit sig ut till sina fiskeställen längs med kusten och den ligger inom det skyddade området  The Southwest Alentejo and Vicentine Coast natural park. 

Första lördagen i november satte vi oss på tåget till Helsingfors och därifrån flög vi sen till Lissabon. Vi sov en natt i Lissabon och på söndag morgon tog vi bussen (Rede Expressos) ut till Porto Covo där Fishermen's trail startar. Första etappen går från Porto Covo till Vila Nova de Milfontes, en sträcka på 20 km. 20 km är redan i sig en värdig dagsetapp och därtill gick första dagens vandring mest i sand vilket gjorde sträckan rätt fysiskt krävande. Men vilka vyer! Under denna första dag gick vi hela tiden nära havet, endera nere på någon av de många stränderna eller så högt uppe längs de vackra klipporna. Sen eftermiddag vandrade vi in i den lilla byn Vila Nova de Milfontes och vi hade bokat boende i förväg på Casa da Eira Boutique houses. Detta visade sig bli det bästa boendet på hela resan, enormt hjälpsam och vänlig personal, snyggt och städat boende och underbar frukost! Rekommenderas varmt. 


Starten på vandringen. Foto: Christel Munsin 

Fishermen's trail är märkt med grönt och blått. En av många stränder under den första dagens vandring. 


Sand, sand, sand och mera sand.


Den här växten fanns det massor av på stränderna, men har inte hittat något namn på den. Upplys mig den som vet. 

Ser ut som ruska när den färgar hela marken röd. 


Fisk och skaldjur direkt från havet. Detta är en traditionell portugisisk maträtt Arroz de Marisco. Foto: Christel Munsin 


Underbar frukostupplevelse på Casa da Eira. Foto: Christel Munsin 


Dag två startade vi med en båtfärd över Rio Mira vilket sparade oss 4 km vandring på mestadels asfaltväg. Båten går varje halvtimme med start från klockan 9 eller så fort den är full och den avgår från bryggan nedanför slottet. Båtfärden kostade 5 € och tog ca 5 minuter. Vandringsetappen denna dag blev 12 km och som omväxling till stränderna tog leden oss emellanåt längs smala djungellika stigar bort från kusten så vi fick se lite jordbrukslandskap innan vi så småningom anlände till Almograve. I Almograve bodde vi på AL Casa das Andorinhas som är ett privat sommarhus som hyrs ut under den tid av året som ingen bor där. Där finns bara två sovrum och vi var de enda gästerna så vi fick ha hela huset för oss själva. 

Den lilla båten som tog oss över Rio Mira.


Ett stenkast från kustlinjen finns stora jordbruk. 


Stigarna hade både väggar och tak emellanåt. 


Några andra vandrare såg vi varje dag, men någon trängsel var det inte. 


Här hade vi vikit av leden ett tag för att luncha nere på stranden. Det blev en lite mer utmanande väg upp tillbaka till leden igen. 


Almograve i sikte. 


Den tredje dagen blev igen en längre etapp med sina 22 km. De första 10 km gick vi mer eller mindre i sand med några små avstickare från kusten där vi vandrade i en härlig och svalkande skog med inslag av både tall och korkek. Därefter följde en lång grusväg som kantades av grönsvarta, klibbiga buskar och landskapet ändrade igen karaktär och blev lite mera ökenlikt med kaktusar som små prydnader i dikesrenen. Känslan var lite som en westernfilm. Med trötta fötter avslutade vi vandringsdagen i Zambujeira do Mar och checkade in på Hostel Nature som var ett litet och trevligt vandrarhem med både dubbelrum och sovsal. Även denna kväll blev det fisk och skaldjur till middag på en av (de få öppna) restaurangerna i byn och vi fick sällskap av fyra andra vandrare vilket blev en fin avslutning på dagen. 
Skönt med lite svalka i tallskogen. Foto: Christel Munsin 
Små fiskehamnar fanns det i närheten av varje liten by. 


Solen går ner i Zambujeira do Mar. 

Den fjärde och sista vandringsdagen var ca 18 km lång och gick från Zambujeira do Mar till Odeceixe. Ända hit var leden rätt platt, men under den fjärde etappen blev det lite mera kuperat vilket vi tyckte var en trevlig omväxling. Den här dagen såg vi också några storkbon ute på de vindpinade klipporna. Jag förstår fortfarande inte varför de väljer att bygga sina bon där. De ser så oskyddade och sköra ut på toppen av en klippa med lodräta stup rakt ner i Atlanten, men här längs Portugals västkust finns några ställen där storkarna häckar just på klippor. Dagsetappen bjöd igen på fantastiska vyer över Atlanten så när som på de sista 4 km in till Odeceixe. Byn ligger en bra bit från kusten så de sista kilometrarna in går längs med floden Beja Faro på en asfalterad väg vilket var lite tråkigt. När man till sist korsar floden över bron har man nått Odeceixe och här tog alltså vandringen slut för vår del. Den sista natten bodde vi på Sol Mar som var ett nyrenoverat litet hotell med en mycket trevlig värdinna. Från Odeceixe tog vi bussen tillbaka till Lissabon följande morgon. 

Lite mer upp och ner den sista vandringsdagen. 
Här var stigen överväxt med bambu. 


I mål i Odeceixe. 

Jag har varit i i Portugal förut och närmare bestämt i Algarve, men jag har aldrig haft någon längtan tillbaka dit. Kanske det beror på att den resan var en studentresa för evigheter sedan, men den lämnade inga bestående intryck på mig förutom just den klippiga kusten vi såg när vi var ute på en båttur. Jag hade således inga skyhöga förväntningar på denna vandring, men Fishermen's trail överträffade mina förväntningar. Den vilda klippiga kusten med Atlantvågorna skummande nedanför, de långsmala folktomma stränderna i kombination med de genuina små byarna omgivna av jordbrukslandskap gjorde detta till en vandring värd att vandras. Här balanseras vild och vacker natur med kultur och historia. Att uppleva ett land genom vandring ger en tid att erfara små detaljer som annars kanske skulle gå en förbi och att vandra ger tid till reflektion. Mitt favoritsätt att resa. 💚

Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"