Fortsätt till huvudinnehåll

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått. 

Januari

I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer. 

Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen. 

Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;)

Februari 

I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack. 
Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats. 


I Korsholm höll vi  kursen "Upptäck vintervandring" med både föreläsning och en dag utomhus på skidvandring. 
Lunchpaus vid den fina rastplatsen längs Iskmo-Jungsund vandringsled.


Sista helgen i februari hämtade vi hem denna lilla sötnos. Hon blir 1 år nästa vecka. 💓


Maj

I maj startade den riktiga säsongen och vi paddlade massor! 

Här är det paus vid Bockabron och Jesper instruerar deltagarna i hur vi ska paddla i de kommande forsarna. 


Vattennivån var rekordhög i Esse å detta år och resulterade i några ofrivilliga simturer. 

Min favoritväxt under våren är roslingen. Här blommade den vackert i Salamajärvi nationalpark. 


Ljuvlig dagspaddling i Salamajärvi nationalpark. 

Den årliga vårpaddlingen utfördes i år i Linnansaari nationalpark. 

Mäktiga klippor i Linnansaari. 


Solen går ner i Linnansaari. 
I maj startade också våra förmiddagsvandringsgrupper. 

Juni-juli

I juni hölls den årligt återkommande kajakpaddlingskursen. Detta år höll vi två kurser pga det stora intresset för paddling. 

I juni bar det iväg på äventyr. Innan midsommar åkte Camilla och Vilja iväg till Aktse för att vara stugvärd i fem veckor. Jesper och Laava kom ett par veckor senare. 

Utsikt över Rapadalen från Skierffeklippan. En av stugvärdens arbetsuppgifter var att skjutsa vandrarna över sjön med båt. I bakgrunden syns Tjakkeli. På dagsutflykt till Nammasj som ligger i Sarek nationalpark. 


SeptemberI september blev det mycket fjällvandring. Här är vi på ruskavandring mellan Hetta och Pallas. 


En del av gruppen uppe på Taivaskero. 


Två veckor senare guidade Camilla under Raitismajas ruskaresa till Äkäslompolo. Här uppe på Särkitunturi.


Oktober


Det blev ännu några vandringar i närregionen under oktober. Och många svamputflykter. 


Med massor av svamp. 

I år blev det också Wild Kids äventyrsläger under höstlovet. 

Här får barnen testa att använda ett tändstål. Alltid en favorit. 
November-December


I november åkte Camilla på vandringsresa till Portugal. Vi hade inte tänkt detta som någon rekognoseringsresa, men vem vet vad framtiden bjuder på? 


Det blev också en föreläsningskväll med turskidåkning som tema. I februari 2022 blir det också en vinterskidvandring i Salamajärvi nationalpark. 

Säsongens första skridskoskär. 


Sen hann vi med några turer innan snön kom. 

Årets sista uppdrag blev ett 50-årskalas där vi kockade en utelunch till födelsdagssällskapet. 

Här är nu ett axplock från vårt år. Det har varit många uppdrag under året med många olika åldersgrupper och många olika friluftsgrenar. Det har varit ett år rikt på upplevelser, varma människomöten och många härliga stunder i vår underbara natur. Jag ser tillbaka på året med värme och tacksamhet i hjärtat. För det kommande året har vi planerat in massor med nya kurser, vandringar och paddlingar och vi hoppas förstås att ni vill följa med oss ut på äventyr! Gott Nytt Uteår! 


Hjärtligt TACK till alla våra kunder för detta år. Hoppas vi ses igen under 2022! 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Helgvandring i Rokua nationalpark

I helgen besökte vi igen en gång Rokua nationalpark, denna gång tillsammans med ett gäng arbiskursister från Nykarleby Arbis. Vi var ett gäng på sammanlagt 11 personer samt en hund som startade från Jakobstad på lördagmorgon. Efter kaffepaus i Ylivieska kom vi fram några timmar senare till Rokua Health and Spa varifrån vandringen skulle börja. Terrängen i Rokua är väldigt lättvandrad på så vis att stigarna är väl preparerade och det finns nästan inga rötter och stenar över huvudtaget. Dock är det ganska kuperad terräng så det går mycket upp och ner och ställvis kan det vara lite sandigt. Helhetsintrycket är ändå lätt vandring. Lättvandrade stigar.  Omplåstring.  Hela gänget utom kameramannen Jesper.  Rokua nationalpark är främst känt för sitt unika högplatåområde med sandåsar, lavmoar och Finlands största dödisgrop. Parken bildades 1956 för att skydda dessa ås- och dynformationer som är en följd av landhöjningen efter istiden. Området är landets viktigaste skyddsområde

Tävling - Vinn en Petzl pannlampa!

Det är höst och lite ruggigt väder så vi tänkte pigga upp vardagen med en liten tävling. Alla ni som följer vår blogg och säkert många andra också känner till att vi har vandrat ganska många vandringsleder i år. Med alla dessa vandringsleder följer också en hel del kilometrar. Tävlingen går ut på att gissa hur många kilometrar vi har vandrat i år. Vår vandring Fjällräven Classic räknas också med. Den som kommer närmast det rätta svaret utses till vinnare. Tävlingen pågår till fredag 15.11. För att delta i tävlingen, kommentera på bloggen  (Ej på facebook). Lycka till! Tävlingen gäller endast i Finland. Rätt svar eller den som kommer närmast det rätta svaret vinner en pannlampa från Petzl värde 34,95€ Petzl Tikka 2 pannlampa En bonusvinst lottas också ut bland alla som deltar i tävlingen. :) Termosmugg 0,45L /Jesper och Camilla Dela gärna detta inlägg på Facebook! :)                     ↓