Fortsätt till huvudinnehåll

Vandringsevenemang

Det är sommar (enligt almanackan i alla fall) och folk beger sig ut på vandringar till höger och vänster. Det rycker i benen och jag känner att jag också behöver komma ut och vandra lite. Eftersom han jag bor med dragits med knäproblem en längre tid så har vi tagit det lugnt med vandrandet och istället har jag suttit och läst om andras vandringar och olika vandringsevenemang. Tänkte passa på att tipsa andra vandringssugna om några av alternativen.

Redan nästa vecka ordnar Pedersöre kommun maratonvandring längs Utterleden. Den 50 km långa vandringen utförs på ett eller två dygn 24-25.6. De som väljer att vandra på två dygn övernattar i eget tält vid Sexsjön. Utrustning får lämnas vid starten och transporteras av arrangörerna till övernattningsplatsen. Endast dricka och mellanmål måste bäras med, kvällsmat och morgonmål ingår i deltagaravgiften. Läs mer om maratonvandringen här. Tyvärr kommer jag inte själv att kunna delta eftersom jag jobbar ännu nästa vecka och evenemanget infaller mitt i veckan. Jag hoppas att det blir ett lyckat evenemang i alla fall.

Från vår vandring längs Utterleden år 2013.


Ett annat evenemang jag stötte på som jag verkligen hoppas kunna delta i nån gång, även om det inte blir detta år, är Höga Kusten Hike. En tre dagars vandring som är 40 km lång. Vandringen går genom Sveriges världsnaturarv Höga kusten. Evenemanget infaller 24-27.7 och förutom naturskön vandring ingår även friluftsskola med självaste Johan Skullman (the man in the fjällrävenshirt) i deltagaravgiften. Läs mer om Höga Kusten Hike här.


Vackra vyer från Fjällräven Classic 2013.

Mera inhemska vandringsevenemang hittas t.ex. i form av endagsvandringen Vuokatin Vaellus. Den infaller först under hösten, närmare bestämt 20.9 och man kan välja mellan 11 km stavgång eller 21 km vandring. Det här är Finlands äldsta vandringsevenemang, har funnits ända sedan 1945. Här lönar det sig att anmäla sig så snabbt som möjligt eftersom deltagaravgiften stiger ju närmare evenemanget det lider. Läs mer om Vuokatin Vaellus här.

I år ordnas för tredje året också Lapland Classic - ett mera "bekvämt" vandringsevenemang där man inte behöver bära med sin utrustning och inte heller sover i tält. En guide följer också med i varje grupp. Det är ändå ingen lätt lek, vandringen är 126 km lång och räcker i sex dagar. Det infaller i augusti, man kan välja mellan olika startdagar. Jag hittade inga prisuppgifter för detta evenemang, men här kan man läsa mera om vandringen.

Vandringsevenemang tycks det finnas gott om, både på nära håll och längre bort. Bara att välja och vraka och boka in i almanackan eller så skippar man evenemangen och vandrar på egen hand. Möjligheter finns det i alla fall. Hoppas ni får er några trevliga turer under sommaren!

/Camilla



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett