Fortsätt till huvudinnehåll

Fågelholken och kampanjen en miljon fågelholkar.

Det pågår en kampanj just nu för att hjälpa våra fåglar att hitta boplatser inför häckningstiden. Orsaken till att vi behöver flera holkar är bristen på naturliga håligheter i vår natur som fåglar kan dra nytta av och föda sina ungar i.


Att bygga en holk är väldigt enkelt och instruktioner hittas hur mycket som helst på nätet:
http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/holk1.htm
http://www.ungafakta.se/pyssel/skapa/fagelholk/
http://www.skof.se/fsk/holk.htm

Det man bör tänka på när man bygger holk som delvis också finns antecknat i länkarna ovan är:

Materialet - Ingen fågel vill bo i en holk impregnerad med gift (tryckimpregnerat virke). Virket man bygger av bör vara ohyvlat, det göra att materialet andas bra plus att fågelungarna behöver en skrovlig yta för att få fäste när dom sedan ska krypa ut ur holken.

Dimensioner - Olika fåglar har olika dimensioner på holkstorleken och ingångshålet. Hålet för våra vanligaste småfåglar är från 2,8cm till 3,2cm i diameter. Dessa olika dimensioner hittas också i länkarna ovan.

Läckage - Holken bör byggas så att taket täcker hela holken och gärna också extra träribbor på baksidan av holken mot trädet så att vattnet kan rinna förbi utan att röra i holken. Dessa saker av åtminstone två orsaker: en våt holk murknar snabbt sönder och våta fågelungar fryser lätt ihjäl.

Botten - Bygg gärna inte en holk som har ett botten som går att öppna, förr eller senare kommer öppningsmekanismen att gå sönder och innehållet trilla ut. Bygg istället så att framsidan eller taket kan öppnas. Man gör en holk öppningsbar för att rensa ut gammalt bobyggnadsmaterial från året innan, detta görs av flera orsaker bland annat för att minska risken för att sprida vidare eventuella bakterier/sjukdomar.

Sittpinne - Lite mytaktigt är att man ska bygga en "sittpinne" för fåglarna så att dom lättare ska komma in i holken eller något liknande. En sittpinne gör faktiskt mera skada än nytta, den gör det lättare för boplundrare att röva ägg eller ungar ur holken.

Skyddsplåt runt holköppningen - Man ser ganska ofta en skyddsplåt runt holköppningen på holkar som är ämnade för mindre fåglar. Plåtens funktion är att skydda holken mot ekorren, den behöver sitta fast ordentligt! Plåten skyddar däremot inte mot den större hackspetten som kan hacka hål genom holken på någon annan sida.



Att sätta upp en holk. 

Var? - Man kan nästan sätta upp holkar var som helst. På din gårdsplan, i en park eller i skogen. Sätter ni upp en holk i någon annans skog är det alltid läge att fråga skogsägaren, skogsägare brukar inte ha något emot holkar i sin skog.

När? - Holkar kan sättas upp vilken tid på året som helst, till och med på vintern söker fåglarna skydd i holkar. Men i huvudsak behövs holkarna tidigt på våren när häckningssäsongen kommer.

Hur? - Holken fästs i trädet med ett band som går runt trädet. Undvik gärna att spika eller skruva in något i trädet. Spiken kanske inte skadar trädet men spiken kommer att lossna när trädet växer och förr eller senare faller holken ner.

Vilken höjd? - Höjden varierar förstås från fågel till fågel. Finns det många saker som kan störa eller till och med riva ner holken kan man med fördel sätta upp den med en stege. Är holken däremot uppsatt på ett lugnt ställe kan man ha den i huvudhöjd, det gör det lättare att rengöra den.




Några mått på holkar för våra vanliga fåglar här omkring.
Måtten A, B, C och D tas från bilden ovan.

Talgoxe:
  • A 10-12 cm
  • B 30 cm
  • C 3,2 cm
  • D 8 cm
Blåmes:
  • A 10 cm
  • B 25 cm
  • C 2,8 cm
  • D 7 cm
Talltita:
  • A 10 cm
  • B 25 cm
  • C 2,8 cm
  • D 7 cm
Svartvit flugsnappare:
  • A 10 - 12 cm
  • B 30 cm
  • C 3,2 cm
  • D 8 cm
Stare:
  • A 12 - 15 cm
  • B 35 cm
  • C 5 cm
  • D 8 cm
Skogsduva:
  • A 18 - 20 cm
  • B 50 cm
  • C 8,5 cm
  • D 10 cm
Kaja:
  • A 18 - 20 cm
  • B 50 cm
  • C 8,5 cm
  • D 10 cm


När ni sedan gjort er holk kan ni registrera den på svenska.yle.fi under denna länk - http://svenska.yle.fi/artikel/2016/04/05/redan-en-halvmiljon-fagelholkar (länger ner på sidan)
Där kan man se hur många holkar som finns i respektive kommun och en liten tävling mellan dom olika kommunerna pågår ju. :)




Ut och bygg nu, snart är det för sent för denna vår!


/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"