Fortsätt till huvudinnehåll

Påsktur i skärgården


Jag har haft planer både på att besöka en kompis i Sverige under vintern samt att åka på en skidtur med en annan kompis, men ingetdera blev sist och slutligen av pga att vi inte hittade datum som passade alla parter. Jag var hur som helst ivrig att komma ut på tur och när jag föreslog för sambon att vi skulle åka iväg på en tur över påsken var han genast med på noterna. Vanligtvis när vi åker på tur i hemtrakterna gör vi en kort tur så att vår papegoja inte behöver någon skötare utan bara är ensam en stund på kvällen och över natten. Denna gång frågade jag ändå mamma och pappa om de kunde ha honom hos sig ett par nätter så vi skulle kunna göra en lite längre tur och det kunde de.

Bäst att ligga vid dörren så att vi inte i misstag skulle glömma att ta med henne. 

Efter att vi fört Kaa (papegojan) till mina föräldrar och packat allt klart åkte vi iväg på fredag eftermiddag. Vi startade turen från Hällan i Jakobstad med en fullastad pulka och ryggsäck samt en ivrig hund. Solen sken från en klarblå himmel och det kändes verkligen som en njutning att få skida ut på isen med vetskapen om att vi skulle få vara ute de två följande dygnen. Vi skidade inte långt alls på fredagen, vårt sikte var inställt på Stockholmen som är en holme utanför Alholmen där det funnits en ångsåg i tiderna. Det finns en gammal ruin kvar på holmen från den tiden och sommartid kan man hitta fynd av olika slag på ön, men nu är allt begravt under snön.

Vi satte upp vårt tält, grävde en solgrop och gjorde oss hemmastadda på ön. Allt var hur underbart som helst ända tills en stund efter att Vilja ätit sin mat. När vi själva satt och åt dessert började hon spy. Först brydde vi oss inte nämnvärt i det, sånt händer med en valp som stoppar i sig både det ena och det andra. Men när hon spytt i en halvtimme och det inte verkade lugna sig började vi bli oroliga. Det brukar räcka med en eller ett par gånger. Precis när vi bestämt oss att nu åker vi hem ifall hon spyr ännu en gång så slutade hon och kom och la sig hos mig i vår "snösoffa". Hon sov inlindad i sin sovsäck en timme innan hon så småningom börja röra på sig igen. Vi beslöt att övernatta på ön och se hur hon mådde på morgonen. Det blev en tidig kväll för Viljas skull som somnade genast hon fick ta plats i tältet.

Ruinen på Stockholmen.

Tältplats första natten.

Jesper gräver en solgrop. 

Utsikt från vår soffa. 

Vilja provsitter soffan. 

Vilja sover turvis intill matte och husse inlindad i sin sovsäck efter magsjukan. 


Solnedgång på Stockholmen. 


På morgonen verkade hon må bra om än lite slöare än vanligt efter att ha tömt sig på all energi kvällen innan. Matlusten var inte helt på sin plats, men hon åt gärna all typ av "godis" hon bjöds på så vi var inte alltför oroliga. Vi tog en lugn morgon och först vid halv 11-tiden kom vi oss iväg vidare. Vi styrde nu våra skidspetsar mot Ådö fiskehamn där vi hade stämt träff med våra vänner Pernilla och Ziggi. Igen en helt fantastisk dag med solsken och endast lite vind. När Vilja fick träffa sin kompis Ziggi var all eventuell trötthet som bortblåst och det fanns bara ett läge - lekläget! Det tog en stund innan vi klurade ut hur vi skulle färdas för att inte hundarna skulle trassla in sig i sin lekiver och Vilja inte skulle dra sig fördärvad i sin förtvivlan över att få vara nära Ziggi. Det var inte den nöjdaste hund som tvingades gå bakom pulkan, men hon fann sig i sitt öde till slut.


På väg från Ådö fiskehamn. 

Lek och bus så mycket de hinner! 


Den här dagen skidade vi ut till Storpaskarn där vi övernattat ett par gånger tidigare, men första gången vi övernattade där med sådana här snömängder. Det möjliggjorde så att vi kunde slå upp tälten på den västra sidan och ha solläge hela långa dagen utan att behöva förflytta oss. Sommartid är det för bergigt för att kunna slå upp tält där eller åtminstone för att bekvämt kunna tälta där. Det blev igen en ny "snösoffa" och en lugn och skön kväll med matlagning, busiga hundar och en utsikt jag aldrig tröttnar på. Det var påskafton och några holmar längre bort brände de påskbrasa vid Mässkär naturstation. När vi gick ut på östra sidan av "vår" holme kunde vi se små prickar som vallfärdade till och från Mässkär över isen. Efter att solen gått ner blev det snabbt kyligt och fastän vi hade vår egen lilla påskbrasa tänd kände vi ganska snabbt att sovsäcken lockade mer. Dessutom hade min rygg inte känts så bra under dagen och var nu i stort behov av att få vila.

Vårt andra vardagsrum. 

Och utsikten den andra dagen. 

Mera lek och bus för hundarna. 

Till sist tröttnade även de och våra tuffa polarhundar visar sitt rätta jag, den ena i sovsäck och den andra i vinterrock. 

Solnedgång på Storpaskarn. 


Utsikt från vårt tält. 


Det blev en ganska kall natt igen, men vi sov alla gott den natten. Det blev dock en tidig morgon för genast Vilja hörde att Ziggi var vaken ville hon inte sova mera. För mig blev morgonen lite småkämpig, ond rygg och lägerliv hopkrupen i ett tält är inte den bästa kombon. Efter frukosten packade vi ihop våra grejer och började skida tillbaka mot Ådön där vi tog adjö av Pernilla och Ziggi medan vi själva knatade på ännu en bit tills vi var vid Hällan igen. Ryggen gav sig till känna i varje stavtag och jag och Jesper var lite griniga mot varandra, men inte ens det kunde förstöra den vackra förmiddagen. Turen tog slut lika snabbt som den började. Vilja hade gett sitt allt och jag har aldrig sett henne så sliten som hon var när vi kom hem. Livet som turhund är inte lätt alla gånger, men efter 18 h sömn återvände energin igen och imorse var det Vilja som var den pigga och matte och husse som gärna sovit en stund till. ;)

Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen 2020 - Vad händer och när?

God fortsättning på det nya året. Vi har jobbat över både jul och nyår så har knappt märkt av att det har varit jul överhuvudtaget. Vi har haft massor med besökare vid Ice Domes så dagarna har bara sprungit iväg och vi är nu redan en bit in på januari. Resten av januari lär bli lugnare på jobbet och vi har som bäst tre lediga dagar så vi hinner vila upp oss lite grann. Idag hade vi tänkt åka hundspann eller åka ut och fiska lite, men med 18 sekundmeter och snö som vräker ner så blir det en innedag med bakning, kontorsjobb för NatVentures del och bloggande istället. Jesper har byggt ett matbord till mina pojkar.  Månljus över Finndalen. Vilja är dörrvakt.  Jag serverar vodkashottar i isbaren.  Vilja med Tamokfjellet i bakgrunden.  Whiteout på fjället.  Med nytt år följer också ljusare tider och vi väntar på att få se solen igen. Här kommer solen att gå upp den 15:e januari igen, men det lär ännu ta ett tag innan vi faktiskt får se den eftersom vi är omgiv

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"

Pencillin, besök och vackra vinterdagar

Idag har vi ledig dag. Jesper gick ut med Vilja och jag gjorde i ordning frukost under tiden. Plötsligt händer det! När jag tittar ut genom köksfönstret ser jag solen lysa på vår terrass! Kan ni fatta hur underbart det är, klockan 9 på morgonen har vi sol på vår terrass. Jag hade dukat vid bardisken där vi vanligtvis äter vår frukost, men dukade om till köksbordet där solen sken in genom fönstret och jag bara satt och njöt hela frukosten igenom, så härligt efter allt mörker vi haft. Efter frukosten tog vi itu med lite tråkiga sysslor som att ringa till posten som inte fungerar alls för tillfället, men sen packade vi ryggsäcken och begav oss ut på tur. Vi åkte inte så långt bort idag, bara ner till byn och där skidade vi ut på ån Målselva. Det var en helt fantastiskt fin vinterdag. Termometern visade på minus 10 grader, men det var vindstilla och solen sken från en klarblå himmel. Som jag nämnt tidigare så finns här massvis med älgar och spåren på ån skvallrade också om att många älga