Fortsätt till huvudinnehåll

Paddling i Cornwall

Nu har jag skjutit upp det här inlägget alldeles för länge redan. Inlägget som ska handla om den sista vigukursen som också var den sista delen i kajakspecialiseringen. Kursen hölls i Cornwall i England och dit tog vi oss direkt från den föregående kursen som var i Frankrike. Vi flög till Bristol och därifrån fortsatte vi (vi=fyra stycken som gick kursen både i Frankrike och i England) med hyrbil till Falmouth där vi skulle bo under kursen. Vi anlände till Falmouth på söndagkväll och på måndagmorgon drog kursen igång.



Falmouth Lodge Backpackers var ett mysigt ställe att bo på med gångavstånd in till centrum. 

Bild från strandpromenaden i Falmouth.

Vi åkte till Seakayakers Cornwalls högkvarter direkt på morgonen och fick träffa Jeff Allen, en av de brittiska instruktörerna vi fick äran att bli undervisade av under veckan. Jeff Allen är känd världen över som en mycket erfaren expeditonspaddlare och han har gjort många långa paddlingar runt om i världen. Han är specialiserad på incidenthantering (incident management) och räddningar i tuffa förhållanden och det var just i dessa ämnen han skulle undervisa oss de närmaste dagarna. På onsdag fick vi träffa vår andra brittiska instruktör Joe Leach. Även han är en mycket erfaren paddlare och satte år 2012 rekord när han paddlade runt Storbritannien på 67 dagar. Han var med oss från onsdag-fredag och undervisade oss i bl.a. surf och rockhopping. Förstås hade vi också med oss Benjamin Donner som undervisat oss under hela vigutiden i allt vad som haft med kajakpaddling att göra.

Vi startade varje dag med ett teoripass innan vi packade all utrustning i bilarna och körde iväg till den strand som var aktuell för sjösättning den dagen. Under de följande dagarna hade vi massa övningar i att paddla genom olika passager för att lära oss läsa vågorna och tajma vår paddling rätt. Vi övade räddningar och ledarskap. Vi surfade en hel dag och vi utövade sk. rockhopping som enkelt förklarat betyder att du "hoppar" över stenar och klippor sittandes i din kajak med hjälp av vågor som sköljer över dem. Det mesta vi gjorde i Cornwall gick ut på att lära sig läsa vågor i olika situationer och att kunna hantera olika scenarion på ett så tryggt och metodiskt sätt som möjligt.

Fullt av liv och rörelse när bilarna packas innan avfärd. 

Väl framme vid stranden så ska kajakerna lastas av och bäras ner till vattnet. 

Sen ska grejerna packas och torrdräkterna på. 

Efter det packar vi grejerna i kajakerna. 

Och så är vi äntligen ute på vattnet. 

Suddig bild, men illustrerar en liten passage vi skulle paddla igenom. Jag är på väg in och där inne syns spetsen på en kajak som är på väg ut. 

Inne i passagerna kan det emellanåt se helt lugnt ut för att i nästa stund vara helt vilt och fyllt av vatten. 

Lägg märke till vågen som slår upp på klippan.
Foto: Aavamer/B. Donner

Lite surf blev det också - med skräckblandad förtjusning.
Foto: Aavameri/B. Donner

Hjälmen på sned i vanlig ordning. :)
Foto: Aavameri/B. Donner

Lite rodeo på väg ut igen.
Foto: Aavameri/B. Donner

Jesper på tvären.
Foto: Aavameri/B. Donner

Utöver detta så fick vi lära oss en massa saker om tidvatten och dyningar som kommer långt, långt bortifrån och påverkar förhållandena väldigt mycket. Det var en hel vetenskap att planera en paddlingstur med alla dessa faktorer som påverkar. Medan vi här hemma är vana att endast koncentrera oss på vindstyrka och vindriktning behövde vi i Cornwall även hålla koll på tidvattensscheman och dyningar. Sen blev det ändå en soppa av allt när det kom tidvattensströmmar från ett håll, dyningar från ett annat håll och vindvågor från ett tredje håll. Det var väldigt spännande att uppleva och se hur vattnet betedde sig.

Utöver alla lärdomar vi fick under vår vecka i Cornwall fick vi också uppleva väldigt fin natur både på land och på vattnet. Eftersom vi körde till en ny strand varje dag såg vi mycket av landskapet i Cornwall och under tiden vi paddlade fick vi se den fina kustlinjen och många fina stränder. Vi fick också några spännande möten med sälar under flera av våra paddlingsdagar. Vi hade en jättefin vecka i Cornwall på alla sätt och vis och det blev en värdig avslutning på alla våra viguäventyr. Det är med vemod som jag sätter punkt i vigukapitlet, men oj så många fina äventyr vi haft under dessa tre år och så många fina människor vi mött. Nya äventyr lurar redan runt hörnet och planeringen inför dem är i full gång.

Fin strand med häftiga grottor. 



Ännu en häftig lunchstrand som var försvunnen under högvattnet när vi paddlade tillbaka ett par timmar senare. 


En av sälarna som var nyfikna på oss.
Foto: Aavameri/B. Donner

På väg mot nya äventyr!
Foto: Aavameri/B. Donner

Ha en fin vecka där ute! 


Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått.  Januari I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer.  Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen.  Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;) Februari  I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack.  Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats.  I Korsholm höll vi  kursen "Upptäck vi