Fortsätt till huvudinnehåll

Med kajaken i simhallen.

Som vi redan nämnt här i bloggen så har ju vår paddlingsteknik-kurs startat och igår var andra tillfället. Första gången var någon okänd typ som lärare men igår hade vi ordinarie Leif Lunabba som drog kurstillfället.



Vi började med att gå igenom vad som finns på en kajak, vilken utrustning som är rekommenderad, vi gick snabbt teoretiskt igenom hur räddnings- och bogseringsutrustning används. Vi pratade även om vad man ska tänka på i olika paddlingssituationer, vad man behöver ha med på olika turer och vad man ska tänka på i olika slags väderförhållanden.

Första tillfället övade vi några olika saker när vi väl fått alla kajakerna i vattnet.

1. Hur man sätter sig i och hur man tar sig ur kajaken.
Det kanske låter som en löjlig övning men för den som aldrig tidigare satt sig i en kajak så kan detta faktiskt vara ganska problematiskt. Kajaken kräver så att säga ganska låg tyngdpunkt för att ha någon stabilitet överhuvudtaget.

2. Paddlingsteknik - grunder.
Riktiga grundsaker om vad man ska tänka på när man paddlar, hur man har kroppen, hur man har benen och hur man egentligen ska paddla för att inte trötta ut sig mera än nödvändigt. Blev ju inte så många tag per varv eftersom bassängen bara är 25meter, men man hinner ändå känna efter vad som känns rätt och vad som är fel.

3. Ta sig ur en stjälpt kajak.
När olyckan är framme behöver man veta hur man går tillväga för att ta sig ur kajaken. Används inte ett kapell är detta ganska enkelt, man flyter nästan ur kajaken automatiskt. Används kapell (vilket oftast är fallet) så behöver man veta hur man går tillväga för att ta sig ut. Att ta bort kapellet är inte alls svårt, men när kajaken stjälpt görs detta under vatten och utan erfarenhet är det väldigt lätt att hamna i panik och inte få bort kapellet. Detta hände faktiskt för några av deltagarna första gången, men det slutade bra.


4. Kamraträddning
Som sista punkt första tillfället övade vi kamraträddning. Är en ganska lång procedur så jag kommer inte att beskriva detta i detalj. I korthet handlar det om hur man räddar en person som stjälpt, genom att först tömma dennes kajak på vatten och sen hjälpa personen att komma sig upp i kajaken genom att stabilisera dennes kajak med den egna kajaken.
Finns att studera här: http://www.kayakpaddling.net/3-3 
och här: http://www.kayakpaddling.net/3-5

Tömmer kajaken på vatten före personen sätter sig in igen.

Igår repeterade vi först lite saker från föregående lördag och sedan gick vi igenom följande övningar:

5. Självräddning
Utförs med en flottör som sätts på paddeln vilken man använder för att stabilisera upp kajaken och med hjälp av den tar man sig upp och tillbaka in i kajaken. För att tömma kajaken på vatten använder man en kajakpump. Detta är en metod som man gärna inte använder eftersom det tar en hel del tid och energi att pumpa den tom. Finns möjlighet paddlas eller bogseras kajaken hellre till land där den välts upp-och-ner för att få ut vattnet. Självräddning finns att kolla på här: http://www.kayakpaddling.net/3-6

Koncentration. Flottör på paddeln gör att man kan ta sig upp tillbaka i kajaken.

6. Lågt stöd och eskimosväng.
Lågt stöd övade vi en aning och kände på hur man kan skjuta sig upp med hjälp av paddeln ifall man tappat balansen och kajaken håller på att välta. Till slut började vi känna på ett förstadie till eskimosvängen. Nästa gång kommer jag att göra den! :)

Träning, träning. 



Har hittils varit en riktigt givande och nyttig kurs. Många skratt och många skrubbsår är säkert ännu också på kommande.

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått.  Januari I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer.  Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen.  Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;) Februari  I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack.  Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats.  I Korsholm höll vi  kursen "Upptäck vi