Fortsätt till huvudinnehåll

Sammanfattning av kursen i paddlingssäkerhet

Nu har vi då spenderat våra senaste fyra lördagskvällar i simhallen för att lära oss om paddlingssäkerhet. Det enda som återstår är en paddlingsutfärd som vi tyvärr inte kommer att kunna delta i eftersom vi är på resa då, hade varit roligt, men ibland krockar det.

I ett tidigare inlägg berättade vi lite om vad vi hade lärt oss under kursen. Efter detta har vi ännu haft två tillfällen och där har vi fått lära oss om följande:

Högt stöd
Högt stöd använder man om man tappat balansen så pass mycket att det inte längre går att utföra lågt stöd. Kan också användas mot en stor våg som hotar att vinka omkull dig. Här kan man läsa mera om högt stöd.

Eskimåräddning
Eskimåräddningen går ut på att den som stjälpt vill bli räddad utan att gå ur kajaken. Den som stjälpt lämnar då och "hänga" under vattnet fortfarande sittandes i kajaken och bankar med händerna på undersidan av kajaken (som då är ovanför vattenytan) för att tillkalla kompisens uppmärksamhet. Kompisen paddlar till den som vill bli räddad och placerar sin paddel vid dennes händer rakt över den kapsejsade kajaken och han/hon kan då trycka sig upp på rätt köl med hjälp av kompisens paddel.

Eskimåsväng
Eskimåsvängen är det snabbaste sättet att ta sig upp tillbaka på rätt köl om du råkat kapsejsa. Du behöver inte ta dig ur och tömma kajaken. Läs mer om eskimåsvängen här.

Så här började vi träna eskimåsvängen.

Detta är de övningar vi har jobbat allra mest med, samt en del balansövningar som jag inte närmare går in på här. Eftersom jag själv inte kunnat delta till hundra procent pga infektionskänslighet har min träningstid i vattnet varit ganska begränsad. Har försökt jobba aktivt när jag väl varit där, men känner att jag gärna hade fått några träningstimmar till, får jobba vidare på egen hand sen i sommar. Igår kämpade jag med högt stöd i princip hela tiden utan vidare framgång. Eskimåräddningen och eskimåsvängen har jag inte alls testat på, men Jesper har tränat på dem och klarade av bådadera utan problem. Kände mig själv ganska nere efter gårdagens misslyckanden och mina oändligt många blåmärken och skrapsår, men det är väl bara mera övning som gäller.

Glad Jesper in action!

Paddlingskursen har ändå varit väldigt lärorik och jag känner att jag nu kommer att känna mig mycket mera säker när jag ger mig ut på paddlingsutfärder. Jag har nu kunskap om hur jag skall gå till väga ifall jag kapsejsar och jag klarar av att ta mig upp tillbaka i kajaken. Det kan ju sen vara helt andra förhållanden när man är ute i stora vågor, men jag tycker definitivt att kursen har gett mig mera kött på benen i fråga om säkerheten. Nu är det egna kajaker som hägrar, men vi börjar med att skriva in oss i den lokala paddlingsföreningen Botnia Canoe därifrån man får hyra kajaker förmånligt, samt delta i deras olika paddlingsevenemang. Rekommenderar denna kurs för alla som känner sig nyfikna på paddling, en bra grund att starta från om man vill ge sig ut på paddlingsutfärder.


/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett