Fortsätt till huvudinnehåll

Orienteringskurs i Noux nationalpark

Så var det då dags för andra kursen med vigu 21 och den här gången stod det orientering på schemat. Kursen startade i söndags, men vi åkte ner till södra Finland redan på lördag för att delta i den årliga viguträffen. Platsen för evenemanget var "viguskogen" i Ovanmalm, Tenala. Det var liv och rörelse där redan när vi anlände tidig eftermiddag med examensverkstad, matkurs och äventyrskurs. Folk droppade in hela tiden och lagom till middagen som matkursisterna tillagat var där fullt med viguiter. Det blev en fin kväll med god mat, äventyrsbanor och trevligt umgänge.

Höstmöte och eftermiddagsfika.


Fin natur i Ovanmalm.

Vi testar på låghöjdsbana, var betydligt svårare än vi tänkte oss.

Endast ett lag tog sig högst upp på Jakobsstegen.

Jesper, Jonathan och Mikael gjorde också ett försök. Som synes var vi inte riktigt lika skickliga!

På söndag åkte alla andra hem utom vi som skulle vara med på orienteringskursen och det blev lugnt och stilla på området. Vi hade tre olika orienteringsuppgifter under den första dagen, först skulle vi orientera en runda med hjälp av en karta som endast visade topografi, dvs enbart höjdskillnader. Det var ganska utmanande, men gick ändå bra. Den andra uppgiften var att vi skulle sätta ut en kontroll i terrängen och den tredje och mest spännande uppgiften var mörkerorienteringen. Det är otroligt mycket svårare att orientera endast i pannlampans sken. Vi kunde ganska snabbt konstatera att vi behöver investera i bättre pannlampor. Efter lite omväg kom vi oss ändå genom banan och kunde avsluta kvällen med bastubad i vigus egen vildmarksbastu.

Första natten sov vi i tält eftersom laavun var full.

Lägger ut orienteringskontroll inför nattorienteringen.

Mycket fin morgon vid Ovanmalm!

Under orienteringen hittade vi kantareller som vi sen åt till kvällsmat.

Virve kanske aningen nervös när Jesper ror, helt utan orsak enligt honom. :)

Kantarelltoast med mera på gång.



På måndagmorgon förflyttade vi oss med bil till Kopparnäs friluftsområde i Degerby. Där fick vi pröva på linjeorientering. På kartan finns då endast en heldragen linje (utan utmärkta kontroller) och du måste röra dig längs denna linje i terrängen för att hitta kontrollerna och sedan själv märka ut dem på kartan.  Det är alltså väldigt viktigt att röra dig längs denna linje annars missar du lätt kontrollen. Det var en rolig uppgift och dessutom fick vi vistas i en mycket vacker natur. Tyvärr hade jag ingen kamera med så har inga bilder därifrån, men det var en mäktig utsikt ut över havet från den högsta toppen vi klev upp på under rutten. Sedan förflyttade vi oss till OK77:s stuga i Noux nationalpark med lunch- och provianteringsstopp på vägen dit. Under eftermiddagen hade vi teori och på kvällen blev det mörkerorientering igen.

Stationerade i OK77:s stuga. Danni höll teorilektioner mellan varven.

Ville kokar ärtsoppa, gott!

Under tisdagen blev det gps-övningar och efter ett teoripass fick vi bege oss ut på geocaching. Vi hade en mycket rolig och underhållande eftermiddag i Nouxskogen. På kvällen blev det sen vigu rf:s nattorienteringsmästerskap. Man kunde delta i singel- eller dubbellag. Jag och Lone bildade laget "the Dreamteam" och var taggade till tusen när starten gick. Banan bestod av 6 kontroller fördelade på 2,2 km. Vi kan säga som så att vi orienterade hellre än bra, det tog oss 1 h och 15 minuter att ta oss runt banan, vi förflyttade oss långt mer än 2,2 km, men vi kutade runt som dårar och det hela slutade med att vi vann vår klass. (Vi behöver väl inte nämna att endast 3 lag deltog...) Det var kanske inte så snyggt utfört, men vi hade i alla fall fantastiskt roligt!

När vi letade geocachar fanns en ute på den lilla holmen som syns på bilden.
Efter en stunds funderande slänger Kalle av sig kläderna och simmade ut i det iskalla vattnet!
Vi skrattade så att tårarna rann. 

The Dreamteam laddar inför nattorienteringsmästerskap. 
Onsdagen var kursens sista dag och den avslutade vi med mera gps-övningar. Vi blev dumpade vid Vällskog och fick 3 h tid på oss att ta oss tillbaka till klubbstugan med 5 olika kontroller längs vägen. Några geocacher och en bergstopp senare var vi framme vid stugan och kursen började lida mot sitt slut. Kursen gav åtminstone mig mersmak för orientering och jag har lärt mig mycket nytt. Vi har haft superroliga dagar ute i skogen med ett helgalet toppengäng! Tack alla inblandade, vi ses snart igen :)

Mari loggar en geocache i natursköna Noux. En av nationalparkens många sjöar syns i bakgrunden. 


/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett