Fortsätt till huvudinnehåll

Testat på ny friluftsgren - SUP

Vi fick förra helgen möjligheten att testa på en för oss ny frilufts/idrottsgren - SUP = stand up paddling. De flesta känner säkert till vad det går ut på, men för att försäkra mig om att alla hänger med så betyder det att man står upp och paddlar på en surfbräda. Sporten har rötter långt tillbaka i tiden, men den som tog sporten till USA var surflegenden Laird Hamilton som utvecklade sporten när han transporterade sig ut till de stora vågorna.

Racern kom lastad med SUP-brädor.
Publiken
När jag hört om SUP har jag sett framför mig någon som glider ljudlöst fram på spegellugnt vatten helt i harmoni med naturen. Det kan mycket bra vara SUP, men det är inte hela sanningen. Jag har lärt mig att SUP också kan utövas i vågor, du kan utöva yoga på din SUP-bräda och du kan helt enkelt ta dig ett rejält konditionsträningspass på din SUP-bräda.

Att ha SUP som en träningsform ger dig många fördelar. När du paddlar stående på en bräda tränar du framför allt balans, men också mycket bålstabilitet. Även om du står stilla på brädan är det ingen lätt match för benen. Ur benen hämtar du kraft vid varje paddeltag och benen jobbar med balansen. Många nya muskelgrupper aktiveras vid SUP, hela muskelkedjan tränas.

Utgångsposition. Börja i knästående ställning tills det känns bekvämt och sen upp i stående.

Grundposition i SUP.

Racingbrädan till vänster och nybörjarbrädan till höger i bild.

Testade också hur många kilon brädan klarar, började gå lite väl lågt med våra sammanlagda kilon.

Flygande byte av bräda.


Vilken utrustning behövs då vid SUP? En SUP-bräda, en paddel. ett leash och en flytväst. SUP-brädan är egentligen en större surfbräda, men SUP-brädan har mera flytkraft än en vanlig surfbräda. Paddeln är lång och utformad nästan som en sked eller skopa. Ett leash är ett band eller ett koppel som håller din bräda kopplad till din ankel ifall du skulle falla av. Priset varierar stort, men vill du ha bra kvalitet så ligger priset på ett helt utrustningspaket från ca 700 € och uppåt.

NSP paddleboards.

Killarna kör lite yogaposer, smidigt som bara den. :D

Jesper ville ha lite extra utmaning och hoppade på sin bräda, en del av hoppen slutade i vattnet. 

Burpees.

Jag hade länge velat testa på SUP, men aldrig kommit mig för det, men nu fick vi alltså chansen och det var roligare än jag hade förväntat mig. Vi hade två brädor, en väldigt stabil nybörjarbräda och en snabbare och lite rankare racingbräda. Nybörjarbrädan var hur stabil som helst och såvida man inte prövar på riktigt svåra konster är det nog svårt att falla av den i lugnt vatten. Racingbrädan kändes ostabil till en början, men snabbt vande vi oss vid den med. Den föll vi av något fler gånger, men så testade vi också brädorna på väldigt många olika sätt. Det som jag tyckte var roligast var nog att det går att göra så många olika saker på brädorna, det är bara fantasin som sätter gränser. Allting blir så mycket roligare när möjligheten att falla i vattnet finns där. :) SUP är verkligen ett mångsidigt alternativ av alla sommarsporter.


Jesper testar brädans egenskaper.

Plankan.



Vi fick låna grejerna av Jesajasport som drivs av Andreas Lindh, en inbiten vattensportfantast. Han har sysslat med windsurfing, segling, kitesurfing, SUP och även kört enduro i ungdomsåren. I dagsläget är det mest kitesurfing och SUP som gäller och så blir det en del enduro med sonen också. Jesajasport erbjuder kurser i både SUP och kitesurfing, den senare både på vatten och snö. Det finns alltså även möjlighet att hyra SUP-utrustning för en dag eller en helg och blir man riktigt taggad så går det att köpa utrustning från Jesajasport. Förutom SUP-utrustning säljs också utrustning för kitesurfing och kajakpaddling. Kolla in Jesajasports hemsida för mera information. Bra service och trevlig betjäning utlovas!

Tack till Andreas på Jesajasport för möjligheten att testa på SUP! Vi hade roligt och det kändes av i kroppen dagen efter.

Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma...

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett...

Vandring längs Fishermen's Trail i Portugal

 En mulen dag i oktober frågade jag min kompis Christel om hon har lust att hänga med på en vandringsresa nånstans söderut där det är lite ljusare än här just nu. Hon var inte sen att haka på och gav förslag på rutten Fishermen's trail i Portugal. Jag behövde inte se många bilder innan jag var övertygad om Portugal som destination och några dagar senare bokade vi resan. Fishermen's trail är en ca 76 km lång vandringsled längs Portugals västkust som är en del av den över 400 km långa leden Rota Vicentina. Det finns också en led som går mer inåt landet som kallas för The Historical Way. Fishermen's trail går längs stigar som skapats av ortsborna när de tagit sig ut till sina fiskeställen längs med kusten och den ligger inom det skyddade området  The Southwest Alentejo and Vicentine Coast natural park.  Första lördagen i november satte vi oss på tåget till Helsingfors och därifrån flög vi sen till Lissabon. Vi sov en natt i Lissabon och på söndag morgon tog vi bussen ( Rede ...