Fortsätt till huvudinnehåll

Torkad mat eller snacks.

Torkad mat är ett ämne som inom vandring är relativt stort. Man kan torka mat på många olika sätt, vissa mer effektiva än andra. Vanligaste vandringsmaten är frystorkad och kommer i lufttäta påsar vilka man bara fyller med kokande vatten och väntar ett antal minuter före man äter. Denna sort är relativt dyra men täcker väldigt bra de behov man har under en vandring. Frystorkning är något du inte kan göra hemma.

Sedan kan man också torka sin egen mat, vilket är en fantastisk sak att göra. Ska här nämna några av orsakerna till att torka egen mat.

  • Maten blir lätt.
  • Man kan sätta ihop måltiderna som man själv vill, med diverse grönsaker osv.
  • Man får bort många konstiga tillsatser som den köpta maten kan innehålla. 
  • Man tar bort vattnet ur livsmedlet och "förhindrar" på så sätt att maten förstörs
  • Det är lätt att återställa egen torkad mat, genom blötläggning och kokning.
  • Torkad frukt lär vara bra för magen pga. fibrerna. 

Det finns en del sätt att torka sin egen mat. Spisugn, varmluftsugn, mini-växthus med olika värmeanläggningar osv.
Egentligen spelar det ingen roll vilken apparat du använder dig av till själva torkningen, vitsen är bara att du så snabbt som möjligt ska få ut vätskan, för att livsmedlet inte ska bli dåligt. Som vi alla vet tar det inte länge för t.ex. en skalad banan att börja se dålig ut.

Ger några exempel på vad man kan torka, hållbarhet och förvaring.

Kött (tex. maletkött) bör vara med så lite fett som möjligt!
Förvaring - Hållbarhet:
I frys - Extremt länge.
I rumstemp - några dagar. Kan hålla mycket längre. Lukt och smak avgör.

Grönsaker - Rotfrukter, lök, kål osv.
Förvaring  - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt. Helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).

Frukt och bär - Äpple, banan, jordgubbar osv.
Förvaring - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt, helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).


Torktiderna för de olika livsmedlen varierar enormt beroende på torkmetod och tjocklek.
Men grönsakerna, rotfrukterna, frukterna och bären bör i princip kännas torra när man tar i dem. Köttet ska kännas en aning som läder. Torktiderna för en specifik metod och livsmedel kan garanterat hittas på nätet om man söker. Annars hjälper vi så gott vi kan vi behov.

Även om du inte tänker bege dig ut i skogen är torkad frukt ett otroligt gott och hälsosamt godis som du med gott samvete kan äta dagligen så mycket du orkar! Testa vet jag.


Torkade äpplen. (Gör-det-själv)

  • Skiva ett äpple i så tunna bitar du kan med kniv. 
  • Sätt på ugnen på 50-55 grader.
  • Täck ugnsgallret med en tunn duk.
  • Rada ut äppelskivorna så att de inte kommer på varandra. Helst också med lite mellanrum.
  • Stäng ugnsluckan men lämna en dubbelvikt handduk mellan så att eventuell fukt kan komma ut.
  • Låt äpplen torka i ugnen i ca 5 -7 timmar.

(Eftersom temperaturen är så låg behöver ugnen inte passas på samma sätt som när man tillreder mat, utan den klarar sig själv, även under natten.)

Ditt snacks är klart!

Tänkte bjuda på en bild på vår otroligt osmidiga, enormt fula men desto effektivare torkanläggning. =)

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått.  Januari I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer.  Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen.  Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;) Februari  I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack.  Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats.  I Korsholm höll vi ...

Vandring längs Fishermen's Trail i Portugal

 En mulen dag i oktober frågade jag min kompis Christel om hon har lust att hänga med på en vandringsresa nånstans söderut där det är lite ljusare än här just nu. Hon var inte sen att haka på och gav förslag på rutten Fishermen's trail i Portugal. Jag behövde inte se många bilder innan jag var övertygad om Portugal som destination och några dagar senare bokade vi resan. Fishermen's trail är en ca 76 km lång vandringsled längs Portugals västkust som är en del av den över 400 km långa leden Rota Vicentina. Det finns också en led som går mer inåt landet som kallas för The Historical Way. Fishermen's trail går längs stigar som skapats av ortsborna när de tagit sig ut till sina fiskeställen längs med kusten och den ligger inom det skyddade området  The Southwest Alentejo and Vicentine Coast natural park.  Första lördagen i november satte vi oss på tåget till Helsingfors och därifrån flög vi sen till Lissabon. Vi sov en natt i Lissabon och på söndag morgon tog vi bussen ( Rede ...

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi...