Fortsätt till huvudinnehåll

Torkad mat eller snacks.

Torkad mat är ett ämne som inom vandring är relativt stort. Man kan torka mat på många olika sätt, vissa mer effektiva än andra. Vanligaste vandringsmaten är frystorkad och kommer i lufttäta påsar vilka man bara fyller med kokande vatten och väntar ett antal minuter före man äter. Denna sort är relativt dyra men täcker väldigt bra de behov man har under en vandring. Frystorkning är något du inte kan göra hemma.

Sedan kan man också torka sin egen mat, vilket är en fantastisk sak att göra. Ska här nämna några av orsakerna till att torka egen mat.

  • Maten blir lätt.
  • Man kan sätta ihop måltiderna som man själv vill, med diverse grönsaker osv.
  • Man får bort många konstiga tillsatser som den köpta maten kan innehålla. 
  • Man tar bort vattnet ur livsmedlet och "förhindrar" på så sätt att maten förstörs
  • Det är lätt att återställa egen torkad mat, genom blötläggning och kokning.
  • Torkad frukt lär vara bra för magen pga. fibrerna. 

Det finns en del sätt att torka sin egen mat. Spisugn, varmluftsugn, mini-växthus med olika värmeanläggningar osv.
Egentligen spelar det ingen roll vilken apparat du använder dig av till själva torkningen, vitsen är bara att du så snabbt som möjligt ska få ut vätskan, för att livsmedlet inte ska bli dåligt. Som vi alla vet tar det inte länge för t.ex. en skalad banan att börja se dålig ut.

Ger några exempel på vad man kan torka, hållbarhet och förvaring.

Kött (tex. maletkött) bör vara med så lite fett som möjligt!
Förvaring - Hållbarhet:
I frys - Extremt länge.
I rumstemp - några dagar. Kan hålla mycket längre. Lukt och smak avgör.

Grönsaker - Rotfrukter, lök, kål osv.
Förvaring  - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt. Helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).

Frukt och bär - Äpple, banan, jordgubbar osv.
Förvaring - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt, helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).


Torktiderna för de olika livsmedlen varierar enormt beroende på torkmetod och tjocklek.
Men grönsakerna, rotfrukterna, frukterna och bären bör i princip kännas torra när man tar i dem. Köttet ska kännas en aning som läder. Torktiderna för en specifik metod och livsmedel kan garanterat hittas på nätet om man söker. Annars hjälper vi så gott vi kan vi behov.

Även om du inte tänker bege dig ut i skogen är torkad frukt ett otroligt gott och hälsosamt godis som du med gott samvete kan äta dagligen så mycket du orkar! Testa vet jag.


Torkade äpplen. (Gör-det-själv)

  • Skiva ett äpple i så tunna bitar du kan med kniv. 
  • Sätt på ugnen på 50-55 grader.
  • Täck ugnsgallret med en tunn duk.
  • Rada ut äppelskivorna så att de inte kommer på varandra. Helst också med lite mellanrum.
  • Stäng ugnsluckan men lämna en dubbelvikt handduk mellan så att eventuell fukt kan komma ut.
  • Låt äpplen torka i ugnen i ca 5 -7 timmar.

(Eftersom temperaturen är så låg behöver ugnen inte passas på samma sätt som när man tillreder mat, utan den klarar sig själv, även under natten.)

Ditt snacks är klart!

Tänkte bjuda på en bild på vår otroligt osmidiga, enormt fula men desto effektivare torkanläggning. =)

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen 2020 - Vad händer och när?

God fortsättning på det nya året. Vi har jobbat över både jul och nyår så har knappt märkt av att det har varit jul överhuvudtaget. Vi har haft massor med besökare vid Ice Domes så dagarna har bara sprungit iväg och vi är nu redan en bit in på januari. Resten av januari lär bli lugnare på jobbet och vi har som bäst tre lediga dagar så vi hinner vila upp oss lite grann. Idag hade vi tänkt åka hundspann eller åka ut och fiska lite, men med 18 sekundmeter och snö som vräker ner så blir det en innedag med bakning, kontorsjobb för NatVentures del och bloggande istället. Jesper har byggt ett matbord till mina pojkar.  Månljus över Finndalen. Vilja är dörrvakt.  Jag serverar vodkashottar i isbaren.  Vilja med Tamokfjellet i bakgrunden.  Whiteout på fjället.  Med nytt år följer också ljusare tider och vi väntar på att få se solen igen. Här kommer solen att gå upp den 15:e januari igen, men det lär ännu ta ett tag innan vi faktiskt får se den eftersom vi är omgiv

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"

Pencillin, besök och vackra vinterdagar

Idag har vi ledig dag. Jesper gick ut med Vilja och jag gjorde i ordning frukost under tiden. Plötsligt händer det! När jag tittar ut genom köksfönstret ser jag solen lysa på vår terrass! Kan ni fatta hur underbart det är, klockan 9 på morgonen har vi sol på vår terrass. Jag hade dukat vid bardisken där vi vanligtvis äter vår frukost, men dukade om till köksbordet där solen sken in genom fönstret och jag bara satt och njöt hela frukosten igenom, så härligt efter allt mörker vi haft. Efter frukosten tog vi itu med lite tråkiga sysslor som att ringa till posten som inte fungerar alls för tillfället, men sen packade vi ryggsäcken och begav oss ut på tur. Vi åkte inte så långt bort idag, bara ner till byn och där skidade vi ut på ån Målselva. Det var en helt fantastiskt fin vinterdag. Termometern visade på minus 10 grader, men det var vindstilla och solen sken från en klarblå himmel. Som jag nämnt tidigare så finns här massvis med älgar och spåren på ån skvallrade också om att många älga