Fortsätt till huvudinnehåll

Torkad mat eller snacks.

Torkad mat är ett ämne som inom vandring är relativt stort. Man kan torka mat på många olika sätt, vissa mer effektiva än andra. Vanligaste vandringsmaten är frystorkad och kommer i lufttäta påsar vilka man bara fyller med kokande vatten och väntar ett antal minuter före man äter. Denna sort är relativt dyra men täcker väldigt bra de behov man har under en vandring. Frystorkning är något du inte kan göra hemma.

Sedan kan man också torka sin egen mat, vilket är en fantastisk sak att göra. Ska här nämna några av orsakerna till att torka egen mat.

  • Maten blir lätt.
  • Man kan sätta ihop måltiderna som man själv vill, med diverse grönsaker osv.
  • Man får bort många konstiga tillsatser som den köpta maten kan innehålla. 
  • Man tar bort vattnet ur livsmedlet och "förhindrar" på så sätt att maten förstörs
  • Det är lätt att återställa egen torkad mat, genom blötläggning och kokning.
  • Torkad frukt lär vara bra för magen pga. fibrerna. 

Det finns en del sätt att torka sin egen mat. Spisugn, varmluftsugn, mini-växthus med olika värmeanläggningar osv.
Egentligen spelar det ingen roll vilken apparat du använder dig av till själva torkningen, vitsen är bara att du så snabbt som möjligt ska få ut vätskan, för att livsmedlet inte ska bli dåligt. Som vi alla vet tar det inte länge för t.ex. en skalad banan att börja se dålig ut.

Ger några exempel på vad man kan torka, hållbarhet och förvaring.

Kött (tex. maletkött) bör vara med så lite fett som möjligt!
Förvaring - Hållbarhet:
I frys - Extremt länge.
I rumstemp - några dagar. Kan hålla mycket längre. Lukt och smak avgör.

Grönsaker - Rotfrukter, lök, kål osv.
Förvaring  - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt. Helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).

Frukt och bär - Äpple, banan, jordgubbar osv.
Förvaring - Hållbarhet:
I rumstemp, mörkt och torrt, helst i lufttät glasburk eller liknande. - Extremt lång hållbarhet (år).


Torktiderna för de olika livsmedlen varierar enormt beroende på torkmetod och tjocklek.
Men grönsakerna, rotfrukterna, frukterna och bären bör i princip kännas torra när man tar i dem. Köttet ska kännas en aning som läder. Torktiderna för en specifik metod och livsmedel kan garanterat hittas på nätet om man söker. Annars hjälper vi så gott vi kan vi behov.

Även om du inte tänker bege dig ut i skogen är torkad frukt ett otroligt gott och hälsosamt godis som du med gott samvete kan äta dagligen så mycket du orkar! Testa vet jag.


Torkade äpplen. (Gör-det-själv)

  • Skiva ett äpple i så tunna bitar du kan med kniv. 
  • Sätt på ugnen på 50-55 grader.
  • Täck ugnsgallret med en tunn duk.
  • Rada ut äppelskivorna så att de inte kommer på varandra. Helst också med lite mellanrum.
  • Stäng ugnsluckan men lämna en dubbelvikt handduk mellan så att eventuell fukt kan komma ut.
  • Låt äpplen torka i ugnen i ca 5 -7 timmar.

(Eftersom temperaturen är så låg behöver ugnen inte passas på samma sätt som när man tillreder mat, utan den klarar sig själv, även under natten.)

Ditt snacks är klart!

Tänkte bjuda på en bild på vår otroligt osmidiga, enormt fula men desto effektivare torkanläggning. =)

/Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tävling - Vinn en Petzl pannlampa!

Det är höst och lite ruggigt väder så vi tänkte pigga upp vardagen med en liten tävling. Alla ni som följer vår blogg och säkert många andra också känner till att vi har vandrat ganska många vandringsleder i år. Med alla dessa vandringsleder följer också en hel del kilometrar. Tävlingen går ut på att gissa hur många kilometrar vi har vandrat i år. Vår vandring Fjällräven Classic räknas också med. Den som kommer närmast det rätta svaret utses till vinnare. Tävlingen pågår till fredag 15.11. För att delta i tävlingen, kommentera på bloggen  (Ej på facebook). Lycka till! Tävlingen gäller endast i Finland. Rätt svar eller den som kommer närmast det rätta svaret vinner en pannlampa från Petzl värde 34,95€ Petzl Tikka 2 pannlampa En bonusvinst lottas också ut bland alla som deltar i tävlingen. :) Termosmugg 0,45L /Jesper och Camilla Dela gärna detta inlägg på Facebook! :)                     ↓

Nej nu får det vara nog!!

Det är sällan jag höjer min röst i sociala medier, men nu har bägaren runnit över. Vad jag pratar om är nedskräpning. Under vår vistelse i Norge hade jag en och annan diskussion med en av mina nordiska kollegor om likheter och olikheter mellan de nordiska länderna. En av dessa diskussioner minns jag särskilt väl och det var när min kollega sa att mängden skräp längs vägarna ökar drastiskt så fort man kommer över till den finska sidan av gränsen. Först sa jag genast emot och hävdade bestämt att det är ju städat i Finland, här finns inte mycket skräp i dikena. Sen började jag tänka efter och kom fram till att nog finns det ju ett och annat skräp både här och där. Om det faktiskt är mer än i de andra nordiska länderna vågar jag inte uttala mig om, men nu tar vi och koncentrerar oss på Finland och framför allt vår egen närmiljö. Som alltid om våren dyker allt skräp upp som begravdes när snön kom och kanske mer därtill av sånt som gömts i snö under vintern. När vi nu är hemma i Jakobstad

Välkommen 2020 - Vad händer och när?

God fortsättning på det nya året. Vi har jobbat över både jul och nyår så har knappt märkt av att det har varit jul överhuvudtaget. Vi har haft massor med besökare vid Ice Domes så dagarna har bara sprungit iväg och vi är nu redan en bit in på januari. Resten av januari lär bli lugnare på jobbet och vi har som bäst tre lediga dagar så vi hinner vila upp oss lite grann. Idag hade vi tänkt åka hundspann eller åka ut och fiska lite, men med 18 sekundmeter och snö som vräker ner så blir det en innedag med bakning, kontorsjobb för NatVentures del och bloggande istället. Jesper har byggt ett matbord till mina pojkar.  Månljus över Finndalen. Vilja är dörrvakt.  Jag serverar vodkashottar i isbaren.  Vilja med Tamokfjellet i bakgrunden.  Whiteout på fjället.  Med nytt år följer också ljusare tider och vi väntar på att få se solen igen. Här kommer solen att gå upp den 15:e januari igen, men det lär ännu ta ett tag innan vi faktiskt får se den eftersom vi är omgiv