Fortsätt till huvudinnehåll

Klippklättring, trädklättring och lådklättring

Hela förra veckan spenderades i södra Finland, jag var där hela 9 dagar medan Jesper nöjde sig med en dryg vecka. Vi åkte redan på fredagskvällen tillsammans med vår studiekamrat som också är bosatt i Österbotten. Vi anlände sent på kvällen vid 24-tiden till Meiko naturskyddsområde i Kvarnby/Kyrkslätt och satte upp våra tält och hängmattor för att sedan krypa ner i sovsäckarna. Vi vaknade till en solig morgon och kokade gröt till frukost medan ortsborna nyfiket kikade på oss när de gick sin morgonpromenad med hundarna.

När vi fått i oss frukost gick vi sen en bit längs naturstigen och kom fram till vårt mål för dagen, klippväggarna vid Meiko. Det var första gången för säsongen som vi klättrade ute och även en lång paus sen vi klättrat över huvudtaget så det kändes aningen rostigt och väldigt spännande! Vi började med några mindre väggar på förmiddagen och på eftermiddagen fortsatte vi med en lite större vägg. Efter att ha klättrat den stora väggen hade jag fått min dos av äventyr för dagen och vi fortsatte vår färd. Efter att vi handlat turistade vi lite och åkte och kollade in Finlands största grotta i Torhola naturskyddsområde. Jag vågade mig in i den första kammaren, medan Jesper och Mikael fortsatte långt in i de trånga gångarna. Grottor är spännande, men trånga passager är inget för mig så jag väntade ängsligt utanför medan killarna utforskade grottan klart. Efter detta turiststopp åkte vi raka vägen till Ovanmalm för att nästa dag påbörja andra kursdelen i Äventyr & Upplevelser som står på kursschemat för oss just nu.



Lunchpaus mellan klättringsturerna.

Jesper på väg upp för den större väggen. 

Temat för kursen var denna gång höghöjdsbanor plus deltagande i mässan Ulos-Ut-Out, en mässa om utepedagogik. Det var en superrolig kurs där vi bla. lärde oss att klättra i träd och bygga höghöjdsbanor uppe i träden. Vi byggde en station för balansgång på stock, en station för korgklättring och en gunga. Vi fick både testa på att sitta uppe i träden och bygga banor, stå på marken och assistera byggarna samt testa de olika banorna. Superkul!

Bygger uppe i trädet.

Jespers tur att sitta uppe i trädet. 

Slingor, vajrar och rep - så roligt det kan bli! 

På måndagskvällen åkte vi till Ahtela lägerområde i Sagu och under tisdagen deltog vi i utepedagogikmässan genom att ha en workshop i låghöjdsbanor och samarbetsövningar. Vi hade många besökare i vår workshop under lunchtimmarna och det var roligt att se alla glada deltagare som testade våra banor och deltog i våra samarbetsövningar. Vi hade också möjlighet att strosa runt på området och kolla in vilket program som fanns till buds och åtminstone jag fick lite nya idéer och ny inspiration till utomhuspedagogik.

På onsdagen avslutades kursen och Jesper åkte hem medan jag åkte till Borgå för att turista lite och hälsa på min allra finaste Vigubästis Lone och hennes familj. Det blev bara en kort paus och sedan fortsatte vi med kursande i Ekenäs på fredagen. Mer om detta i nästa inlägg.

Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett