Fortsätt till huvudinnehåll

Vinteröverlevnadskurs


Denna helg har vi deltagit i en kurs i vinteröverlevnad. Kursen hölls ute vid Pörkenäs och drog igång kl. 10.00 på lördagmorgon. Vi var 9 deltagare som deltog och Mattias Kanckos var kursdragare. När vi installerat oss vid vindskyddet i Svedja fick vi börja med en promenad i snöskor. Det är en klar fördel att ha snöskor när man ska röra sig i djupsnö. Efter detta fick vi testa att göra upp eld med olika metoder, finns många olika sätt att göra upp eld på. En del sätt effektivare än andra. Eldstål verkar löna sig att alltid ha med på utfärder, det var lätt att tända med och det gör ingenting fastän det blir vått.

Mattias visar en del trick man kan göra med veden för att få den att bättre ta eld.
Jesper provar snöskor.


Efter lunchen var det då dags att börja bygga snöbivacken, alltså en "snökoja" att övernatta i. Storleken på bivacken mättes ut och sedan var det bara att börja skyffla snö in i cirkeln. Några fick ta på snöskorna och börja trampa för att packa snöhopen. Det borde egentligen vara -10 grader eller under för att bygga en snöbivack och på lördagen var det endast -4. Då måste man trampa för att snökristallerna ska ta ihop snabbare. När högen var tillräckligt stor och hoptrampad stack vi in ca 30 cm långa käppar i bivacken för att sen kunna veta när man skall sluta gräva inifrån. Sen fick bivacken vila en timme och frysa till sig lite. Vi byggde också några vindskydd och några grävde snögropar att sova i.

Camilla skyfflar duktit medan Jesper vilar.

Snöbivacken börjar vara klar.

Innifrån. Till höger och rakt fram är "sovbänkarna".  Sovbritsarna är högre än golvet för att den
 kalla luften skall sjunka bort från sovplatsen, dvs. till golvet.


Under tiden bivacken frös grävde vi även upp en del smaskig mat från leran under snön, nämligen vassrötter. Vassrötter innehåller någon slags näring som man kan äta vid nödsituation, man kan äta dem råa, kokta, stekta och grillade. De smakade varken bra eller dåligt, mest ingenting med lite sötma i.

Gräver vassrötter, yummy!


När mörkret infann sig satte vi oss ner runt brasan, tillredde lite kvällsmat och bara umgicks. Folket delade gärna med sig av sina egna erfarenheter och det var en riktigt trevlig grupp vi hade att göra med. Efter ett antal timmar började folk en efter en söka sig mot sina sovplatser.

Ett av vindskydden som ett av paren övernattade i.


Söndagen började med en låång frukost, en hel del diskussioner och historier.

Trög och lite kallare morgon. Camilla värmer fötterna redan från morgon. :)


När alla var klara begav vi oss ut på isen för att lära oss lite isvett. De som ville och inte hade provat på förut fick prova isborr, issåg och isbill. Vi tog t.ex. upp ett isblock och kollade på de olika faserna i isbildningen, dvs vad som var kärnis, stöpis osv.
Olika typer av isräddning behandlades också och vi provkastade bl.a. med räddningslina.

Isblocket var ca 30 cm tjockt varav 12 cm kärnis.


Summa summarum var detta en underbar helg, som tur hade vi ganska milda minusgrader så vi frös inte alltför mycket. Var skönt att slippa bort från allt som hör till vardagen och bara umgås med naturen och vad den har att erbjuda. Detta är en sak som alla någongång borde prova på, men skaffa eller låna en riktigt bra sovsäck och ett tjockt liggunderlag. :)

Här blir det tallbarrste och kokta vassrötter.
Kaffet pyser över elden.



/Camilla & Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett steg ut i det okända.

Nu är det riktigt länge sen jag skrivit nåt här på bloggen, min energi har inte räckt till helt enkelt och jag har behövt tid för att fundera över ett viktigt beslut. Nu är beslutet äntligen taget och det känns väldigt befriande. Nu finns det ingen återvändo och det är bara att se framåt och ta det där klivet utanför trygghetszonen. Vad är det då för beslut jag svamlar om, jo det är så att jag efter nästan 14 år på Fagerudds Bageri har sagt upp mig och från och med 1 april ringer inte min väckarklocka 4.40 längre.

Det är många känslor i omlopp just nu. Det känns vemodigt, skrämmande, spännande, inspirerande och väldigt skönt. Mina år på bageriet har gett mig massor, jag är mycket tacksam över alla möjligheter jag fått att lära mig en massa nya saker, jag har verkligen fått testa på det mesta man kan göra på ett bageri. Jag kommer nog att sakna de där tidiga morgontimmarna, det är en alldeles speciell känsla att jobba när de flesta andra ännu sover. Det är lugnt och skönt, inga kunder …

Hytteturen som slutade i mardrömsscenario

Vinterns första fjällkurs startade förra helgen i Narvik i Norge lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. Fjällkursen var en randonéeskidåkningskurs med toppturer och offpiståkning som största inslag under kursen. Vi mjukstartade dock i Narvikbacken med piståkning blandat med lite offpiståkning. Oj så svårt det är med offpiståkning, det ser så lätt ut, men det var jättesvårt att få svängt skidorna i den bökiga snön. Efter en hel dag i backen kändes det rejält i låren och det var skönt att få avsluta dagen vid 17-tiden.


På måndagen gjorde vår grupp en dagstur upp mot Rombakstøtta, en mytomspunnen topp på 1230 m.ö.h. Vi tog oss inte hela vägen upp till toppen pga hårt väder, men alldeles långt från toppen var vi ändå inte. Det blev några timmar klättring upp (med stighudar under skidorna) och sen åkte vi ner på ungefär halva tiden. Snöförhållandena var väldigt svåra högre upp med bristande skare, men längre ner i dalen i skydd av träden fick till och med jag till några svängar. En tr…

Glad vändag

Vändagen är en sån där dag som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller inte. Visst är det fint att uppmärksamma vänskap och nära relationer, men det känns också som att vändagen blivit ännu en kommersiell dag bland många andra. Dessutom är jag lite allergisk mot att vara bästa vänner en dag om året, liksom folk blir så glada och snälla inför julhelgen, men när dagen eller helgen är förbi återgår allt till vardag och vardagshumör. Men nu ska jag ändå välja att se det fina med vändagen istället för det dåliga. Vänskap och relationer är trots allt det finaste man kan ha i livet enligt mig. 
Jag är oändligt tacksam för alla vänner som finns i mitt liv. Det gamla ordspråket "vänner kommer, vänner går, men äkta vänskap består" tycker jag stämmer så väl. En del människor har funnits som en del av mitt liv bara för en kort stund, men jag är fortfarande tacksam för den stunden. Alla har tillfört något till mitt liv, ibland har det varit en hård läxa och ibland har det varit…