Fortsätt till huvudinnehåll

Var rädd om våra vatten

Visste ni att Östersjön är ett av världens smutsigaste innanhav?! Jag är inte så där enormt miljömedveten, men jag försöker mitt bästa för att värna om vår natur. Jag har hört förut att Östersjön är förorenad, men jag var inte medveten om hur pass illa det faktiskt är. I Utemagasinets bilaga "Kajak" läste jag en artikel om just detta ämne och vill nu passa på att föra det vidare till er läsare. Jag är absolut ingen expert inom området så kommer inte att presentera några fakta här, men det finns en man som har tagit steget längre och genom att läsa hans hemsida meningenmedlivet så får ni reda på rena fakta.

Svensken Sören Kjellkvist vill visa att det är möjligt att leva i samklang med naturen där det finns ett fungerande ekosystem och har därför gett sig iväg ut på en 2800 km lång paddling längs Norges kust. Han har varken mat eller pengar med sig, han kommer att skaffa sin mat genom att fiska, samla musslor och växter. Idén med detta är att denna utmaning endast är möjlig var det finns ett fungerande ekosystem, han vill således sätta Norges Atlantkust i kontrast mot den skadade Östersjön. 

Östersjön är ju inte direkt i anslutning till oss, men inte långt ifrån och det är skäl att tänka efter innan det blir så illa som i Östersjön. På Kjellkvists hemsida här (längst ner) kan ni läsa om vad vi som enskilda personer kan göra för att bidra till renare vatten. Läs gärna! Oftast är det först när vi mister det självklara som vi saknar det - var rädd om vår natur!






/Camilla

Kommentarer

  1. Intressant, men om man verkligen läser vad Sören Kjellkvist äter så är det mest pasta, smörgås och ris, Norge måste vara unikt om man finner det i naturen?

    SvaraRadera
  2. Inte ens Norge är så unikt att man hittar pasta ute i naturen och jag kan hålla med om att det låter som om Kjellkvist enbart tänkt leva utav naturen, vilket han nu inte gör helt och hållet. Sen är det upp till var och en att bestämma om man tycker det är okej eller ej. Jag tycker fortfarande att det han gör är beundransvärt och modigt och jag hoppas att hans mission väcker uppmärksamhet kring våra vatten. Roligt att du tittade in på vår blogg. :)
    /Camilla

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

NatVenture 5 år!!

Kan ni fatta att det redan gått 5 år sen vi grundade NatVenture?! Det är helt otroligt hur snabbt 5 år har gått. I maj 2016 drog vi vår allra första kurs - mtbkurs för nybörjare och den kursen finns ännu med i vårt utbud och igår var sista kurskvällen för årets cyklister.   I maj 2016 höll vi vår allra första mtb-kurs för nybörjare.  Hösten 2016 guidade vi vår första vandring med övernattning i Rokua nationalpark. Tidig höstmorgon i Rokua. Wild Kids äventyrsläger skapade vi tillsammans med Ulrika första gången sommaren 2017. Nu är de årligen återkommande under höstlovet.  När jag var i tonåren minns jag hur pappa och jag satt hemma i köket i mitt barndomshem och funderade på vad jag skulle jobba med när jag "blev stor". I något skede pratade vi om att jag skulle bli vildmarksguide och pappa sa något i stil med "tänk om du skulle få jobba i vildmarken i Alaska" och där nånstans såddes nog ett frö till min dröm om att nån gång bli vildmarksguide. Vägen till att bli vi

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor. Dreggfjellet Finurliga infällda infoskyltar som berättar om områdets ekologi. Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa. Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle"