Fortsätt till huvudinnehåll

Santiago de Compostela

Under må-bra-dagen som ordnades vid Sursik på lördag fanns det olika föreläsningar och vi åkte dit för att lyssna på när Lisen Kåll berättade om sin pilgrimsvandring längs Santiago de Compostela. År 813 upptäcktes en grav i trakten av Santiago, som man ansåg tillhörde aposteln Johannes. Allt sedan dess har människor gjort denna vandring till Santiago de Compostela. Idag är skälen för att man gör detta inte så ofta av religiös karaktär, utan mer fysiska, kulturella och helt enkelt att få njuta av vacker natur.

Hur lång är då denna vandring? Den vanligaste och mest kända sträckan som pilgrimerna vandrar är från franska St Jean Pied de Port till Santiago de Compostela i Spanien. Det är en sträcka på 800 km. Inget man gör på en vecka alltså. Lisen Kåll och hennes sällskap hade varit ute i 28 dagar när de slutligen nådde Santiago.

Lisen Kåll pekar ut vart de flög för att ta sig till St Jean Pied de Port.

För att göra denna vandring behöves förberedelser i form av konditionsträning. Kåll svarade på frågan vad som är bästa sättet att förbereda sig: gå, gå och gå. Gå långa sträckor och gå högt, gå med ryggsäck och gå länge. Förutom att gå hade hon även förberett sig genom att cykla, springa och simma. En annan viktig förberedelse är naturligtvis skorna och ryggsäcken. Du behöver ha bra och framför allt ingånga vandringsskor innan du tar dig an en sådan här utmaning. Ett nytt tips för oss var att smörja in fötterna med olivolja varje dag några veckor innan vandringen och sedan under hela vandringen också. Ett tips värt att testa för Kåll hade själv inte haft en enda blåsa under hela färden.

Vad ska man ta med sig? Det är rekommenderat att bära ca 10% av din egen kroppsvikt, så det är att tänka två och tre gånger innan du stoppar ner något i ryggsäcken. Man både sover och äter på härbärgen så varken tält eller gaskök behövs, det lättar naturligtvis upp packningen en hel del. I varje by eller stad som passeras under resans gång finns det härbärgen för pilgrimsvandrarna, de kostar allt mellan 0-12 €. Privata härbärgen är dyrare, men erbjuder i princip samma service. Likaså finns det något ställe i varje by eller stad som måste servera pilgrimsmiddag. Den består av sallad, huvudrätt och en enkel efterrätt och kostar ca 5 €.

Längs med vägen passeras många katedraler, kyrkor och andra sevärdheter. Det är oftast fritt fram att besöka dessa, en del ställen kan ha en avgift på några euro, men de allra flesta är gratis. När du checkar in vid starten St Jean Pied de Port får du ett pilgrimspass som måste stämplas varje dag. Många vandrare samlar stämplar från så många olika ställen som möjligt och just kyrkor och katedraler är populära hos stämpelsamlare, eftersom en del stämplar kan vara mycket gamla.

Lisen Kåll rekommenderar guideboken "Vandra till Santiago de Compostela" av Ewa Hellström-Boström.

Det här var en otroligt intressant föreläsning. En ny dröm håller på att ta form i mitt huvud. Låter det här som någonting för dig? Det finns många böcker skrivna om Santiago de Compostela, låna böcker eller beställ hem så får du läsa mera. Det finns nu en ny, uppdaterad version av Ewa Hellström-Boströms bok "Vandra till Santiago de Compostela" på Adlibris för den som vill veta mera.

"Alla våra drömmar kan uppfyllas om vi har modet att uppfylla dem."
                                                                                Walt Disney

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Paddling vid Helgelandskysten

Jag kom på för några dagar sedan att jag inte alls skrivit något om vår paddlingstur i Norge. Ett misstag som bör rättas till, det vore ju fy och skam att inte dela med sig av våra bilder från en så vacker tur. Turen var en kajakpaddlingstur som varade i 4 hela dagar och två halva dagar och den ingår i våra vildmarksguidestudier. Under denna tur var det mycket fokus på räddningstekniker, ledarskap inom kajakpaddling samt navigering. På köpet fick vi fantastiska naturupplevelser och många fina vykortsvyer att minnas och ta fram nån kall och dyster novemberdag.

Vår tur startade en torsdageftermiddag efter att alla åtta deltagare samt våra två ledare hade packat i all mat, vatten och utrustning för hela turen i sina kajaker. Kajakerna var ganska tungt lastade när vi lämnade Nesna camping den torsdagseftermiddagen. Det blev ingen lång paddling den dagen utan vi tog rätt snabbt i land på en av Tommas fina sandstränder. Det som vi snabbt fick lära oss var att en fin sandstrand snabbt kan fö…

Höstvandring i Koli nationalpark med Nykarleby arbis

Just nu älskar jag mitt jobb, jag antar att det kommer att bli vardag snart, men just nu njuter jag av att jobba med friluftsliv. De senaste fyra dagarna har jag fått spendera i Koli nationalpark med ett glatt gäng vandrare i olika åldrar. Vi startade resan mot Koli på torsdagmorgon och kom fram till Koli naturum på eftermiddagen. Efter att vi gjort de sista justeringarna i packningen drog vi på oss ryggsäckarna och med mig inräknat var vi nio vandrare samt en hund som påbörjade Herajärvis norra rundslinga.



Vi hade inte lång väg att vandra den första dagen så redan efter två timmar var vi framme vid Myllypuro tältplats. Det regnade lite grann när vi kom fram, men var sen uppehåll resten av kvällen så vi kunde sitta ute runt brasan och lära känna varann lite mera. Det är otroligt hur snabbt en grupp blir du med varandra under en vandring. Det kändes genast att denna grupp skulle fungera bra ihop och det var med en skön känsla jag gick och lade mig den kvällen.


På fredagen vaknade vi ti…

Måndagmorgon i oktober

Måndagmorgon igen, jag sitter i soffan med min kaffekopp och laptopen, ute visar temperaturen på -1 grad och Kaa är pigg som de flesta morgnar och pockar på min uppmärksamhet med sitt hallåande. Jag fick ett plötsligt infall av att skriva ett inlägg till bloggen som har en tendens att stanna av lite varje höst, inga undantag där denna höst heller. Idag har jag inga uppdrag ute på fältet så det blir jobb hemifrån istället. Dagens uppgift är att få klart en artikel som jag skriver till Finlands natur så det passar bra med lite uppvärmning i skrivandet.

Det känns ännu lite overkligt att jag faktiskt jobbar med mitt eget företag, samtidigt som jag tycker att jag börjar få lite rutin på saker och ting. Vi konstaterade i helgen med Jesper att mitt humör har ändrats så mycket till det bättre efter att jag slutat jobba på bageriet, mitt tålamod har förlängts med det dubbla och jag känner mig mycket mera rofylld och glad överlag än tidigare. Det är en härlig känsla att känna även om jag inte p…