Fortsätt till huvudinnehåll

Tankar från resan...

Vår resa är nu över för denna gång och vi har nu försökat varva ner lite efter alla upplevelser och äventyr. Vi har funderat och reflekterat över livet och allt vad denna resa har fört med sig. Tänkte dela med mig lite av mina tankar.

Att leva i Finland och framför allt i Österbotten är som att leva i en liten glaskupa. Det är väldigt tryggt och skyddat där inne. Jag upplever dock att det också kan vara väldigt hämmande. Inne i den lilla glaskupan ska alla helst göra på samma sätt och det är inte tillåtet att sticka ut.

Det jag gillar mest med att resa och se andra delar av världen är inte bara alla fina och spännande platser, utan lika mycket insyn i hur andra människor i världen lever. Det finns så många olika sätt att ta sig an livet på. Ute i den stora världen känns det helt okej att göra saker och ting på sitt eget sätt, ingen ser konstigt på en fastän man inte följer livet enligt majoritetens synsätt.

För egen del är jag otroligt tacksam att jag haft möjligheten att göra mina resor, det vidgar verkligen vyerna och ger perspektiv på livet på flera olika sätt. Jag uppskattar allt jag har där hemma på ett helt annat sätt än om jag inte rest och stannat hemma. Tyvärr brukar man glömma ganska snart när man kommer hem igen, men varje resa medför alltid något som stannar kvar. Den här resans allra viktigaste lärdom tror jag är värdet av materiella saker. Vi har levt med de saker vi haft i ryggsäcken i två månader och det har räckt gott och väl, vi skulle till och med ha klarat oss med mindre. Kläder och prylar är ju faktiskt bara en ytlig grej, inget som i slutändan spelar någon roll. Jag önskar att jag kunde bli bättre på att verkligen bara köpa saker för att jag behöver dem och inte bara för att stilla ett ha-begär, som sedan föder ett nytt begär efter nån annan, nyare och häftigare grej.



En annan aspekt som jag uppskattar i den central  amerikanska delen av världen är konsten att ta det lugnt, det är både på gott och ont, men jag önskar att den kunde smitta av sig lite på mig. Jag har ofta myror i brallan och känner att jag alltid måste "göra något vettigt" vad det nu sen betyder då? Här kan människor sitta en hel dag och bara göra ingenting, dels beror det på att det är otroligt varmt mitt på dagen och man orkar helt enkelt inte göra något, jag blev emellanåt svettig bara genom att tänka på att röra mig. Jag tror dock att det vore hälsosamt att ha den förmågan att ibland bara göra ingenting, lugna ner sig, betrakta sin omgivning och bara låta tankarna sväva fritt. Hemma känns det som om jag är lat ifall jag inte gör någonting hela tiden, men det är antagligen för att vårt samhälle ser ut så och vi har otroligt många krav på oss hela tiden att vara den perfekta flickvännen, anställda, föräldern, vännen och att ha det perfekta hemmet. So what, fastän allting inte är perfekt, perfekt är ganska tråkigt egentligen tycker jag. Det får synnas att man lever!

Jag antar att alla hörn av världen har sina för- och nackdelar och det är det som är så spännande med att resa. Att se och uppleva nya kulturer och levnadssätt. Ibland fascineras man och ibland blir man helt förskräckt. Slutsatsen blir ändå att vi har det väldigt bra i Finland, jag är glad över att vara hemma igen med alla nära och kära och nu ska vi göra vårt bästa för att njuta av den underbara våren!



/Camilla

Kommentarer

  1. Välkommen hem ! Det här borde vi alla ta till oss ,så mycket stress som vi har i vår vardag .
    Lyck till och fortsätta skriv på er fina blogg.

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket! Bloggandet fortsätter nu med friluftsupplevelser från näromgivningen. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p

Årskrönika i bilder

Då har vi ännu en gång nått slutet av ett år, det känns inte alls länge sen vi påbörjade 2021. Alltid vid årets slut tycker jag om att summera året som varit. Det känns fint att tänka tillbaka på fina minnen och även tänka på vilka jobbiga stunder man tagit sig igenom. Så nu är det dags för vår årskrönika, kanske du känner igen dig på någon av bilderna ifall du tagit del av vår verksamhet under året som gått.  Januari I januari hade vi några få dagar med skrinnbar is och då passade vi på att göra några guidade skridskoturer.  Vi hade också den årliga issäkerhetskursen med ovanligt "slaskigt" före på isen.  Till issäkerhetskursen hör också övningar i livräddning. Denna kurs återkommer igen i januari 2022 ifall du ännu inte gått den. ;) Februari  I februari ordnade vi en utesovarnatt där vi bland annat byggde en quincy snöbivack.  Vi satte också upp både vindskydd och tarp under utesovarnatten och deltagarna kunde välja sin sovplats.  I Korsholm höll vi  kursen "Upptäck vi