Fortsätt till huvudinnehåll

Friluftsmat

När vi är ute på tur är maten alltid en väsentlig del av upplevelesen. Det är som att maten alltid smakar lite bättre när man är ute i det fria och speciellt om man gjort något ansträngande för att ta sig dit ut var man befinner sig, som att t.ex. paddla eller vandra. Det behöver inte vara invecklat att göra mat på turen, ibland tar vi bara med oss vad vi hittar i skåpet hemma, men ibland satsar vi extra mycket på maten och planerar i förväg vad vi ska ha med oss. Till den senaste paddlingsturen hade vi tagit inspiration till maten från olika håll och jag tänkte här dela med mig delar av vår paddlingsmeny.


Matlagning på gång.

När man paddlar behöver man inte tänka så mycket på vikt så då är det extra roligt att få komponera en meny utan att behöva begränsa sig till lätta råvaror och ingredienser. När man vandrar där emot behöver man alltid tänka två gånger på vad man bär med sig. Det blir ju lättare med tiden vart efter maten äts upp, men ju lättare packning desto trevligare att vandra. Det finns bra frystorkad mat, men i längden blir den rätt enformig. Vi testade nu till paddlingsturen att torka vår egen mat för att se om det fungerar till framtida vandringar. Vi använde oss av nötmaletkött, ju magrare kött desto bättre. Det är fettet i köttet som måste bort för att det inte ska härskna. Först stekte vi köttet i torr stekpanna tills det blev helt torrt (kom ihåg att krydda väl för att få smak), sedan satte vi det i mattorken i 5-6 h och där efter fryste vi det tills vi åkte iväg på tur. Ifall man inte har tillgång till en mattork så går det bra att torka det i ugnen också, låg värme (under 100 grader) tills köttet är torrt. Vi torkade även grönsaker i mattorken som vi också fryste in tills vi åkte iväg. När vi sedan använde oss av de torkade matvarorna gjorde vi det så simpelt att vi kokade makaroner och i slutet av koktiden tillsatte vi köttet och grönsakerna. Det är viktigt att blötlägga den torkade maten i vatten så att den mjukas upp och får en mjukare konsistens. Vi hade i för lite vatten så konsistensen blev lite för hård, men smaken var annars riktigt bra. Det här kommer vi definitivt att göra flera gånger.

Maletköttet steks tills det blir helt torrt i stekpanna utan fett.

Torkas sedan i mattork eller i ugn tills det är kruttorrt.

Vi hade också med riktigt lyxiga matvaror under vår paddeltur. Det går bra att ha med kylvaror så länge du använder dem under första dygnet. Vi brukar frysa små vattenflaskor som vi använder som kylpatroner, sen när vattnet smälter dricker vi upp det. En av maträtterna vi gjorde var renskav med kantareller och råstekt potatis. Det här receptet hittade jag i Kajakhandboken skriven av Staffan Petersson. Renkött har ju en lite speciell smak, tror att jag skulle välja något annat kött om jag gör denna rätt igen, men det är ju smaksak. Gott var det hur som helst. Här kommer receptet:

Renskav med kantareller och råstekt potatis
2 personer
  • 8 medelstora potatisar
  • 240 g renskav
  • 75 g färska kantareller
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk crème fraiche
  • smör
  • peppar
  • salt
Tvätta och skär upp potatisarna i små bitar. Råstek potatisen i olja eller smör , salta och peppra. Fräs renskaven på hög värme i lite olja. Låt den stå. Bryn löken på lite lägre värme. Låt den stå. Hacka kantarellerna grovt och smörstek. Salta. Blanda renskav, lök och kantareller. Tillsätt crème fraiche. Hetta upp och smaka av.

Smörstekta kantareller - så gott!

Alla som känner mig vet också att jag har förkärlek för efterrätter så naturligtvis ska det vara efterrätt med ut på turen också. Följande recept hittade jag från bloggen Friluftskocken som jag nu som då brukar läsa för att få inspiration till friluftsmat. Kolla in länken om du vill veta hur du tillreder denna läckra apelsin-cheesecake. Vår version blev kanske inte så vacker, men den var supergod! Den kommer vi garanterat att göra igen. 

Vår version av apelsin-cheesecaken.

Detta var våra tips denna gång. Smakliga måltider ute i det fria! :)
/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Paddling på Åland

Våra vigustudier börjar sakta men säkert lida mot sitt slut, men ännu har vi en sommar och höst kvar späckad med kurser. För en vecka sedan inleddes vår kajakspecialiseringsutbildning på Åland som var den första delen av fyra. Vi tog färjan över från Åbo på tisdag morgon och anlände till Mariehamn på eftermiddagen. Innan vi paddlade ut i skärgården blev det matinförskaffning för att klara oss ute på tur ända till lördag förmiddag. Vi var sammanlagt 14 deltagare plus vår instruktör när vi sent omsider paddlade ut från Lervik hamn i våra fullastade kajaker. Vårt basläger var stationerat på Idskär som ligger ca 6 km fågelvägen från Lervik. Det blev en mycket sen middag den första kvällen på ett kallt och blåsigt Idskär, men vi hade en fantastisk utsikt från vår tältplats på klipporna.






De följande dagarna bestod av paddling, paddling och mera paddling. Vi började alltid dagen med ett teoripass på land som behandlade dagens övningar för att sedan försöka omsätta teorin i praktiken. Vi övad…

Paddling vid Helgelandskysten

Jag kom på för några dagar sedan att jag inte alls skrivit något om vår paddlingstur i Norge. Ett misstag som bör rättas till, det vore ju fy och skam att inte dela med sig av våra bilder från en så vacker tur. Turen var en kajakpaddlingstur som varade i 4 hela dagar och två halva dagar och den ingår i våra vildmarksguidestudier. Under denna tur var det mycket fokus på räddningstekniker, ledarskap inom kajakpaddling samt navigering. På köpet fick vi fantastiska naturupplevelser och många fina vykortsvyer att minnas och ta fram nån kall och dyster novemberdag.

Vår tur startade en torsdageftermiddag efter att alla åtta deltagare samt våra två ledare hade packat i all mat, vatten och utrustning för hela turen i sina kajaker. Kajakerna var ganska tungt lastade när vi lämnade Nesna camping den torsdagseftermiddagen. Det blev ingen lång paddling den dagen utan vi tog rätt snabbt i land på en av Tommas fina sandstränder. Det som vi snabbt fick lära oss var att en fin sandstrand snabbt kan fö…

Måndagmorgon i oktober

Måndagmorgon igen, jag sitter i soffan med min kaffekopp och laptopen, ute visar temperaturen på -1 grad och Kaa är pigg som de flesta morgnar och pockar på min uppmärksamhet med sitt hallåande. Jag fick ett plötsligt infall av att skriva ett inlägg till bloggen som har en tendens att stanna av lite varje höst, inga undantag där denna höst heller. Idag har jag inga uppdrag ute på fältet så det blir jobb hemifrån istället. Dagens uppgift är att få klart en artikel som jag skriver till Finlands natur så det passar bra med lite uppvärmning i skrivandet.

Det känns ännu lite overkligt att jag faktiskt jobbar med mitt eget företag, samtidigt som jag tycker att jag börjar få lite rutin på saker och ting. Vi konstaterade i helgen med Jesper att mitt humör har ändrats så mycket till det bättre efter att jag slutat jobba på bageriet, mitt tålamod har förlängts med det dubbla och jag känner mig mycket mera rofylld och glad överlag än tidigare. Det är en härlig känsla att känna även om jag inte p…