Fortsätt till huvudinnehåll

Friluftsmat

När vi är ute på tur är maten alltid en väsentlig del av upplevelesen. Det är som att maten alltid smakar lite bättre när man är ute i det fria och speciellt om man gjort något ansträngande för att ta sig dit ut var man befinner sig, som att t.ex. paddla eller vandra. Det behöver inte vara invecklat att göra mat på turen, ibland tar vi bara med oss vad vi hittar i skåpet hemma, men ibland satsar vi extra mycket på maten och planerar i förväg vad vi ska ha med oss. Till den senaste paddlingsturen hade vi tagit inspiration till maten från olika håll och jag tänkte här dela med mig delar av vår paddlingsmeny.


Matlagning på gång.

När man paddlar behöver man inte tänka så mycket på vikt så då är det extra roligt att få komponera en meny utan att behöva begränsa sig till lätta råvaror och ingredienser. När man vandrar där emot behöver man alltid tänka två gånger på vad man bär med sig. Det blir ju lättare med tiden vart efter maten äts upp, men ju lättare packning desto trevligare att vandra. Det finns bra frystorkad mat, men i längden blir den rätt enformig. Vi testade nu till paddlingsturen att torka vår egen mat för att se om det fungerar till framtida vandringar. Vi använde oss av nötmaletkött, ju magrare kött desto bättre. Det är fettet i köttet som måste bort för att det inte ska härskna. Först stekte vi köttet i torr stekpanna tills det blev helt torrt (kom ihåg att krydda väl för att få smak), sedan satte vi det i mattorken i 5-6 h och där efter fryste vi det tills vi åkte iväg på tur. Ifall man inte har tillgång till en mattork så går det bra att torka det i ugnen också, låg värme (under 100 grader) tills köttet är torrt. Vi torkade även grönsaker i mattorken som vi också fryste in tills vi åkte iväg. När vi sedan använde oss av de torkade matvarorna gjorde vi det så simpelt att vi kokade makaroner och i slutet av koktiden tillsatte vi köttet och grönsakerna. Det är viktigt att blötlägga den torkade maten i vatten så att den mjukas upp och får en mjukare konsistens. Vi hade i för lite vatten så konsistensen blev lite för hård, men smaken var annars riktigt bra. Det här kommer vi definitivt att göra flera gånger.

Maletköttet steks tills det blir helt torrt i stekpanna utan fett.

Torkas sedan i mattork eller i ugn tills det är kruttorrt.

Vi hade också med riktigt lyxiga matvaror under vår paddeltur. Det går bra att ha med kylvaror så länge du använder dem under första dygnet. Vi brukar frysa små vattenflaskor som vi använder som kylpatroner, sen när vattnet smälter dricker vi upp det. En av maträtterna vi gjorde var renskav med kantareller och råstekt potatis. Det här receptet hittade jag i Kajakhandboken skriven av Staffan Petersson. Renkött har ju en lite speciell smak, tror att jag skulle välja något annat kött om jag gör denna rätt igen, men det är ju smaksak. Gott var det hur som helst. Här kommer receptet:

Renskav med kantareller och råstekt potatis
2 personer
  • 8 medelstora potatisar
  • 240 g renskav
  • 75 g färska kantareller
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk crème fraiche
  • smör
  • peppar
  • salt
Tvätta och skär upp potatisarna i små bitar. Råstek potatisen i olja eller smör , salta och peppra. Fräs renskaven på hög värme i lite olja. Låt den stå. Bryn löken på lite lägre värme. Låt den stå. Hacka kantarellerna grovt och smörstek. Salta. Blanda renskav, lök och kantareller. Tillsätt crème fraiche. Hetta upp och smaka av.

Smörstekta kantareller - så gott!

Alla som känner mig vet också att jag har förkärlek för efterrätter så naturligtvis ska det vara efterrätt med ut på turen också. Följande recept hittade jag från bloggen Friluftskocken som jag nu som då brukar läsa för att få inspiration till friluftsmat. Kolla in länken om du vill veta hur du tillreder denna läckra apelsin-cheesecake. Vår version blev kanske inte så vacker, men den var supergod! Den kommer vi garanterat att göra igen. 

Vår version av apelsin-cheesecaken.

Detta var våra tips denna gång. Smakliga måltider ute i det fria! :)
/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Välkommen 2020 - Vad händer och när?

God fortsättning på det nya året. Vi har jobbat över både jul och nyår så har knappt märkt av att det har varit jul överhuvudtaget. Vi har haft massor med besökare vid Ice Domes så dagarna har bara sprungit iväg och vi är nu redan en bit in på januari. Resten av januari lär bli lugnare på jobbet och vi har som bäst tre lediga dagar så vi hinner vila upp oss lite grann. Idag hade vi tänkt åka hundspann eller åka ut och fiska lite, men med 18 sekundmeter och snö som vräker ner så blir det en innedag med bakning, kontorsjobb för NatVentures del och bloggande istället.







Med nytt år följer också ljusare tider och vi väntar på att få se solen igen. Här kommer solen att gå upp den 15:e januari igen, men det lär ännu ta ett tag innan vi faktiskt får se den eftersom vi är omgivna av höga berg. Man kan redan nu ändå känna av att det blir lite tidigare ljust om morgnarna, i alla fall de morgnar när det är klart väder.

I takt med att det blir ljusare tider kommer också våren så småningom emot och …

Ledig dag i Dividalen nationalpark

Det känns nu som att vi kommit in i den andra ronden av vår vistelse här i Norge. Jobbet har börjat stabilisera sig och vi har nu två lediga dagar per vecka. Det betyder också att vi har mera ork att se oss omkring och utforska vår omgivning. Idag hade Jesper och jag ledig dag tillsammans och vi beslöt oss för att ta en dagstur på skidor i nationalparken Dividalen som inte ligger så långt borta från var vi bor.





Övre Dividalen nationalpark grundades 1971 och förstorades år 2006, den är hela 770 km² stor. Nationalparken har ett rikt djur- och växtliv och där finns speciellt många fågelarter. Det finns också många olika arter av rovdjur, men mest känd är parken för en av de tätaste populationerna av järv i hela Nordeuropa.

Samerna har långa traditioner i Dividalen och namnet "Dividalen" kommer från samiskans ord "dievva" som betyder "en ganska rund, torr kulle". I terrängen kan man bland annat hitta rester av gamla renstängsel och torvhyttor som skvallrar om…

Pencillin, besök och vackra vinterdagar

Idag har vi ledig dag. Jesper gick ut med Vilja och jag gjorde i ordning frukost under tiden. Plötsligt händer det! När jag tittar ut genom köksfönstret ser jag solen lysa på vår terrass! Kan ni fatta hur underbart det är, klockan 9 på morgonen har vi sol på vår terrass. Jag hade dukat vid bardisken där vi vanligtvis äter vår frukost, men dukade om till köksbordet där solen sken in genom fönstret och jag bara satt och njöt hela frukosten igenom, så härligt efter allt mörker vi haft. Efter frukosten tog vi itu med lite tråkiga sysslor som att ringa till posten som inte fungerar alls för tillfället, men sen packade vi ryggsäcken och begav oss ut på tur.

Vi åkte inte så långt bort idag, bara ner till byn och där skidade vi ut på ån Målselva. Det var en helt fantastiskt fin vinterdag. Termometern visade på minus 10 grader, men det var vindstilla och solen sken från en klarblå himmel. Som jag nämnt tidigare så finns här massvis med älgar och spåren på ån skvallrade också om att många älgar…