Fortsätt till huvudinnehåll

Friluftsmat

När vi är ute på tur är maten alltid en väsentlig del av upplevelesen. Det är som att maten alltid smakar lite bättre när man är ute i det fria och speciellt om man gjort något ansträngande för att ta sig dit ut var man befinner sig, som att t.ex. paddla eller vandra. Det behöver inte vara invecklat att göra mat på turen, ibland tar vi bara med oss vad vi hittar i skåpet hemma, men ibland satsar vi extra mycket på maten och planerar i förväg vad vi ska ha med oss. Till den senaste paddlingsturen hade vi tagit inspiration till maten från olika håll och jag tänkte här dela med mig delar av vår paddlingsmeny.


Matlagning på gång.

När man paddlar behöver man inte tänka så mycket på vikt så då är det extra roligt att få komponera en meny utan att behöva begränsa sig till lätta råvaror och ingredienser. När man vandrar där emot behöver man alltid tänka två gånger på vad man bär med sig. Det blir ju lättare med tiden vart efter maten äts upp, men ju lättare packning desto trevligare att vandra. Det finns bra frystorkad mat, men i längden blir den rätt enformig. Vi testade nu till paddlingsturen att torka vår egen mat för att se om det fungerar till framtida vandringar. Vi använde oss av nötmaletkött, ju magrare kött desto bättre. Det är fettet i köttet som måste bort för att det inte ska härskna. Först stekte vi köttet i torr stekpanna tills det blev helt torrt (kom ihåg att krydda väl för att få smak), sedan satte vi det i mattorken i 5-6 h och där efter fryste vi det tills vi åkte iväg på tur. Ifall man inte har tillgång till en mattork så går det bra att torka det i ugnen också, låg värme (under 100 grader) tills köttet är torrt. Vi torkade även grönsaker i mattorken som vi också fryste in tills vi åkte iväg. När vi sedan använde oss av de torkade matvarorna gjorde vi det så simpelt att vi kokade makaroner och i slutet av koktiden tillsatte vi köttet och grönsakerna. Det är viktigt att blötlägga den torkade maten i vatten så att den mjukas upp och får en mjukare konsistens. Vi hade i för lite vatten så konsistensen blev lite för hård, men smaken var annars riktigt bra. Det här kommer vi definitivt att göra flera gånger.

Maletköttet steks tills det blir helt torrt i stekpanna utan fett.

Torkas sedan i mattork eller i ugn tills det är kruttorrt.

Vi hade också med riktigt lyxiga matvaror under vår paddeltur. Det går bra att ha med kylvaror så länge du använder dem under första dygnet. Vi brukar frysa små vattenflaskor som vi använder som kylpatroner, sen när vattnet smälter dricker vi upp det. En av maträtterna vi gjorde var renskav med kantareller och råstekt potatis. Det här receptet hittade jag i Kajakhandboken skriven av Staffan Petersson. Renkött har ju en lite speciell smak, tror att jag skulle välja något annat kött om jag gör denna rätt igen, men det är ju smaksak. Gott var det hur som helst. Här kommer receptet:

Renskav med kantareller och råstekt potatis
2 personer
  • 8 medelstora potatisar
  • 240 g renskav
  • 75 g färska kantareller
  • 1 stor gul lök
  • 1 burk crème fraiche
  • smör
  • peppar
  • salt
Tvätta och skär upp potatisarna i små bitar. Råstek potatisen i olja eller smör , salta och peppra. Fräs renskaven på hög värme i lite olja. Låt den stå. Bryn löken på lite lägre värme. Låt den stå. Hacka kantarellerna grovt och smörstek. Salta. Blanda renskav, lök och kantareller. Tillsätt crème fraiche. Hetta upp och smaka av.

Smörstekta kantareller - så gott!

Alla som känner mig vet också att jag har förkärlek för efterrätter så naturligtvis ska det vara efterrätt med ut på turen också. Följande recept hittade jag från bloggen Friluftskocken som jag nu som då brukar läsa för att få inspiration till friluftsmat. Kolla in länken om du vill veta hur du tillreder denna läckra apelsin-cheesecake. Vår version blev kanske inte så vacker, men den var supergod! Den kommer vi garanterat att göra igen. 

Vår version av apelsin-cheesecaken.

Detta var våra tips denna gång. Smakliga måltider ute i det fria! :)
/Camilla och Jesper

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Paddling i Cornwall

Nu har jag skjutit upp det här inlägget alldeles för länge redan. Inlägget som ska handla om den sista vigukursen som också var den sista delen i kajakspecialiseringen. Kursen hölls i Cornwall i England och dit tog vi oss direkt från den föregående kursen som var i Frankrike. Vi flög till Bristol och därifrån fortsatte vi (vi=fyra stycken som gick kursen både i Frankrike och i England) med hyrbil till Falmouth där vi skulle bo under kursen. Vi anlände till Falmouth på söndagkväll och på måndagmorgon drog kursen igång.





Vi åkte till Seakayakers Cornwalls högkvarter direkt på morgonen och fick träffa Jeff Allen, en av de brittiska instruktörerna vi fick äran att bli undervisade av under veckan. Jeff Allen är känd världen över som en mycket erfaren expeditonspaddlare och han har gjort många långa paddlingar runt om i världen. Han är specialiserad på incidenthantering (incident management) och räddningar i tuffa förhållanden och det var just i dessa ämnen han skulle undervisa oss de närmas…

Tre veckor i Norge

Imorgon är det tre veckor sen körde vi längs de slingriga och smala norska vägarna mot det lilla samhället Överbygd som kommer att vara vår hemort under vintern. Längs en mörk väg uppe på en kulle står ett vitt hus som vi nu kallar för hemma. Huset delar vi med två andra guider, en på heltid och en på deltid. En liten hundvalp bor också här på deltid, vilket Vilja uppskattar.


Vårt jobb ligger strax över 20 km härifrån, närmare bestämt i Tamokdalen. Efter att vi nu hunnit jobba två veckor börjar vi så småningom få någon slags vardagsrutin även om vi för det mesta inte har nån aning om vilken veckodag det är och julen känns för oss smått overklig detta år. På jobbet är det högtryck just nu med mycket bokningar över jul och nyår så vi jobbar mest, men idag har jag ledigt och får pusta ut lite innan det är dags för en ny jobbvecka. 





Jobbuppgifterna varierar en hel del för min del, precis så som jag vill ha det. Jag guidar turer inne i Ice Domes, jag tar våra övernattningsgäster ut på snös…

Välkommen 2020 - Vad händer och när?

God fortsättning på det nya året. Vi har jobbat över både jul och nyår så har knappt märkt av att det har varit jul överhuvudtaget. Vi har haft massor med besökare vid Ice Domes så dagarna har bara sprungit iväg och vi är nu redan en bit in på januari. Resten av januari lär bli lugnare på jobbet och vi har som bäst tre lediga dagar så vi hinner vila upp oss lite grann. Idag hade vi tänkt åka hundspann eller åka ut och fiska lite, men med 18 sekundmeter och snö som vräker ner så blir det en innedag med bakning, kontorsjobb för NatVentures del och bloggande istället.







Med nytt år följer också ljusare tider och vi väntar på att få se solen igen. Här kommer solen att gå upp den 15:e januari igen, men det lär ännu ta ett tag innan vi faktiskt får se den eftersom vi är omgivna av höga berg. Man kan redan nu ändå känna av att det blir lite tidigare ljust om morgnarna, i alla fall de morgnar när det är klart väder.

I takt med att det blir ljusare tider kommer också våren så småningom emot och …