Fortsätt till huvudinnehåll

Nyheter från naturen

På måndagkväll föreläste vår nejds egen naturexpert Mattias Kanckos om nyheter från naturen i Pedersörenejden. Jag blev positivt överraskad över hur djurlivet till största delen verkar frodas här i trakten, många djurarter har stärkt sina positioner. Visst finns det undantag också, men det är i alla fall mycket spännande på gång i vår närnatur. Uttern är en av de arter som det går mycket bra för i vår nejd, det går till och med så pass bra att vår utterstam är en av de starkaste i hela Finland. Även vitsvanshjorten har ökat kraftigt, den kommer troligtvis att passera älgen i antal inom kort. I Pedersörenejden finns ca 200 vitsvanshjortar för tillfället.

Andra arter som mår bra här är älgen och rådjuret. Inom älgstammen har de stora tjurarna återkommit efter flera års bortavaro. Det är bra för älgstammen eftersom älgkorna kan vara väldigt kräsna med valet av far till sina kalvar. Ju flera taggar på hornen, desto bättre. Det ligger något i varför Hälge alltid får nobben av Gullan. Det är tydligen helt naturligt i älgriket. ;)


(Lånad bild).

Några arter som det går sämre för är bisamråttan, skogsharen och lodjuret. Det finns en del teorier om varför bisamråttan minskat i antal, men ingen egentlig vetenskaplig förklaring. Skogsharen kan numera klassas som utrotningshotad, om även i den mildaste graden. Våra snöfattiga vintrar gör skogsharen med dess vita färg till ett lätt byte för rovdjur. Det finns mycket korsningar mellan skogsharar och fältharar, men renrasiga skogsharar börjar det bli ont om. Korsningarna mellan skogshare och fälthare ser dessutom ut mera som en fälthare till utseendet.

Skogshare. (Lånad bild).

Så finns det också nykomlingar i nejden. Vildrenen är en av dem och här kan ni läsa om när vi fick höra om deras ankomst till Lappfors första gången. Om de kommer att stanna här är inte helt säkert, men åtminstone har en sarv (ren av hankön) hållit till i Esseskogarna under hela sommaren. De andra två nykomlingarna är järv och bäver. Två stycken järvar har observerats i vårt område och av bävern har hittills endast setts kännspaka gnagarspår. Det är ännu osäkert om det är den kanadensiska eller europeiska bävern som varit framme i Purmo å. Man hoppas på att det skulle vara den europeiska, men mera troligt att det är den kanadensiska.

Så här kan det se ut när bävern varit framme.
(Lånad bild).
Som sagt är det mycket spännande på gång i vår nejd, mycket mera än vad jag varit medveten om. Både Jesper och jag undrade efter föreläsningen varför vi inte är ute mera. Tänk vilka djur som rör sig i våra skogar, vore ju häftigt att få se alla dessa djur med egna ögon. Kräver ju lite tålamod och en gnutta tur, men omöjligt är det inte. Mötet med rådjursbocken i somras var så häftigt, det är en stund att minnas. Om någon missat det så kan ni kolla det här. Det var en kort sammanfattning av en intressant och lärorik föreläsning. Roligt att det ordnas dylika tillställningar, tack till föreläsaren och arrangören!

Mötet med rådjursbocken.

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Gott och blandat från 365

Fick en glad överraskning på posten idag, gratistidningen 365 från Partioaitta. Den utkommer endast två gånger per år, men så är den ju då faktiskt gratis, vilket inte är särskilt vanligt i dagens samhälle. Fanns en hel del intressant och nytt som jag tänkte dela med mig av här. Man kan prenumerera på 365 här! Finlands naturcentrum  Haltia  som finns beläget i Nuuksio öppnar sina dörrar den 31:a maj 2013. Haltia samlar hela Finlands natur under ett och samma tak. I huvudutställningen kan du bekanta dig med allt som våra 37 nationalparker har att bjuda på och i det gröna bandet presenteras huvudstadsregionens naturupplevelser. Kommer också att finnas specialutställningar, olika evenemang och en naturbutik där. Det låter spännande, hoppas kunna pricka in ett besök där under sommaren. National Geographic utser varje år "the adventurer of the year". Detta år förärades Felix Baumgarten med denna fina titel för sitt otroliga fallskärmshopp från 39045 meters höjd. Med dett

Minisemester bland Ytterös sanddyner och Someros (mörka) skogar

Redan i våras nån gång bestämde sig min goda vän Christel och jag för att vi skulle delta i Somero nightrogaining som avgjordes 28-29.7. Vi beslöt oss också för att ta en liten minisemester och se nånting annat på samma gång som vi ändå körde ner. På torsdag eftermiddag började vår lilla roadtrip och på kvällen anlände vi till Ytterös campingplats i närheten av Björneborg. Ytterö, kanske mera känt som Yyteri, är en lång sandstrand på hela 6 km med stora sanddyner och öppet hav så långt ögat kan nå. Det blev ingen lång visit på Ytterö, men vi hann med en kvällsstund på stranden innan det blev dags att gå och lägga sig. Ytterö är en riktig pärla och jag önskar vi haft mera tid att utforska områdena omkring där det finns flera naturstigar och många fågeltorn. Man kan även göra utfärder till bla fyrön Kallo eller till någon av Reposaaris intressanta stränder. Igen en gång kan jag konstatera att det finns massor att se i det egna hemlandet också. Ytterös sanddyner. Vacker kväll p