Fortsätt till huvudinnehåll

Rövarstek

Vi har länge tänkt att vi skulle testa göra rövarstek tillsammans med familjen och idag var dagen inne för en hel matlagningsdag. Redan igår förberedde killarna genom att gräva en halvmeterdjup grop nere vid stranden och fylla botten på den med stenar.



Väckarklockan ringde redan en stund före kl. 6.00 i morse och det var dags att börja elda i gropen. Jag hade tänkt stiga upp då jag med, men måste medge att jag var för lat att stiga upp så mansfolket begav sig iväg till stranden med en skottkärra ved medan jag och Kaa fortsatte sova ännu en stund. När även vi andra orkat oss upp blev det sen morgonkaffe på stranden medan eldandet fortsatte. Underbart vacker morgon!

Morgondagg



En grupp svalor vilar i diket.

Abborre på språng!


Mor och far anlände med köttet på förmiddagen och vi började så småningom förbereda det för gropen. Vi hade två sorters kött på ca 2 kg vardera: nöt innerstek och kassler. Köttet var färdigmarinerat så vi lindade först in det i folie 3 varv och sedan i tidningspapper. Tidningspappret blötlades innan. Sedan rullade vi in paketen i hönsgaller som försågs med en järntrådshängare. När gropen eldats i 5,5 h var det så dags för att gräva ner köttet i gropen. Först skyfflades kolen bort, köttet lades ner, kolet skyfflades tillbaka ovanpå och sen täcktes ännu kolet med sand.


Köttet inlindat och järntråd fäst.  

Köttet nerlagt och kolet pålagt.

Efter 3,5 h grävde vi upp köttet igen och på doften att döma så hade köttet blivit tillrett i alla fall. Spänningen var stor när vi öppnade paketen. Där inuti hittade vi två möra genomstekta köttbitar och nu fick vi äntligen hugga in. De var på gränsen till att bli lite torra, så 3 h hade nästan räckt för tillredningen, men smaken var det inget fel på. Nu har vi testat rövarstek och det blir säkert flera gånger! Både roligt och gott!

Färdigt! Ser inte speciellt gott ut i detta skede. 

Nöt innerstek - Nami!


Underbar mat! 

Till slut vill Kaa hälsa er alla en bra arbetsvecka.. :)

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ett steg ut i det okända.

Nu är det riktigt länge sen jag skrivit nåt här på bloggen, min energi har inte räckt till helt enkelt och jag har behövt tid för att fundera över ett viktigt beslut. Nu är beslutet äntligen taget och det känns väldigt befriande. Nu finns det ingen återvändo och det är bara att se framåt och ta det där klivet utanför trygghetszonen. Vad är det då för beslut jag svamlar om, jo det är så att jag efter nästan 14 år på Fagerudds Bageri har sagt upp mig och från och med 1 april ringer inte min väckarklocka 4.40 längre.

Det är många känslor i omlopp just nu. Det känns vemodigt, skrämmande, spännande, inspirerande och väldigt skönt. Mina år på bageriet har gett mig massor, jag är mycket tacksam över alla möjligheter jag fått att lära mig en massa nya saker, jag har verkligen fått testa på det mesta man kan göra på ett bageri. Jag kommer nog att sakna de där tidiga morgontimmarna, det är en alldeles speciell känsla att jobba när de flesta andra ännu sover. Det är lugnt och skönt, inga kunder …

Hytteturen som slutade i mardrömsscenario

Vinterns första fjällkurs startade förra helgen i Narvik i Norge lyckligt ovetandes om vad som komma skulle. Fjällkursen var en randonéeskidåkningskurs med toppturer och offpiståkning som största inslag under kursen. Vi mjukstartade dock i Narvikbacken med piståkning blandat med lite offpiståkning. Oj så svårt det är med offpiståkning, det ser så lätt ut, men det var jättesvårt att få svängt skidorna i den bökiga snön. Efter en hel dag i backen kändes det rejält i låren och det var skönt att få avsluta dagen vid 17-tiden.


På måndagen gjorde vår grupp en dagstur upp mot Rombakstøtta, en mytomspunnen topp på 1230 m.ö.h. Vi tog oss inte hela vägen upp till toppen pga hårt väder, men alldeles långt från toppen var vi ändå inte. Det blev några timmar klättring upp (med stighudar under skidorna) och sen åkte vi ner på ungefär halva tiden. Snöförhållandena var väldigt svåra högre upp med bristande skare, men längre ner i dalen i skydd av träden fick till och med jag till några svängar. En tr…

Höstvandring i Koli nationalpark med Nykarleby arbis

Just nu älskar jag mitt jobb, jag antar att det kommer att bli vardag snart, men just nu njuter jag av att jobba med friluftsliv. De senaste fyra dagarna har jag fått spendera i Koli nationalpark med ett glatt gäng vandrare i olika åldrar. Vi startade resan mot Koli på torsdagmorgon och kom fram till Koli naturum på eftermiddagen. Efter att vi gjort de sista justeringarna i packningen drog vi på oss ryggsäckarna och med mig inräknat var vi nio vandrare samt en hund som påbörjade Herajärvis norra rundslinga.



Vi hade inte lång väg att vandra den första dagen så redan efter två timmar var vi framme vid Myllypuro tältplats. Det regnade lite grann när vi kom fram, men var sen uppehåll resten av kvällen så vi kunde sitta ute runt brasan och lära känna varann lite mera. Det är otroligt hur snabbt en grupp blir du med varandra under en vandring. Det kändes genast att denna grupp skulle fungera bra ihop och det var med en skön känsla jag gick och lade mig den kvällen.


På fredagen vaknade vi ti…