Fortsätt till huvudinnehåll

Rövarstek

Vi har länge tänkt att vi skulle testa göra rövarstek tillsammans med familjen och idag var dagen inne för en hel matlagningsdag. Redan igår förberedde killarna genom att gräva en halvmeterdjup grop nere vid stranden och fylla botten på den med stenar.



Väckarklockan ringde redan en stund före kl. 6.00 i morse och det var dags att börja elda i gropen. Jag hade tänkt stiga upp då jag med, men måste medge att jag var för lat att stiga upp så mansfolket begav sig iväg till stranden med en skottkärra ved medan jag och Kaa fortsatte sova ännu en stund. När även vi andra orkat oss upp blev det sen morgonkaffe på stranden medan eldandet fortsatte. Underbart vacker morgon!

Morgondagg



En grupp svalor vilar i diket.

Abborre på språng!


Mor och far anlände med köttet på förmiddagen och vi började så småningom förbereda det för gropen. Vi hade två sorters kött på ca 2 kg vardera: nöt innerstek och kassler. Köttet var färdigmarinerat så vi lindade först in det i folie 3 varv och sedan i tidningspapper. Tidningspappret blötlades innan. Sedan rullade vi in paketen i hönsgaller som försågs med en järntrådshängare. När gropen eldats i 5,5 h var det så dags för att gräva ner köttet i gropen. Först skyfflades kolen bort, köttet lades ner, kolet skyfflades tillbaka ovanpå och sen täcktes ännu kolet med sand.


Köttet inlindat och järntråd fäst.  

Köttet nerlagt och kolet pålagt.

Efter 3,5 h grävde vi upp köttet igen och på doften att döma så hade köttet blivit tillrett i alla fall. Spänningen var stor när vi öppnade paketen. Där inuti hittade vi två möra genomstekta köttbitar och nu fick vi äntligen hugga in. De var på gränsen till att bli lite torra, så 3 h hade nästan räckt för tillredningen, men smaken var det inget fel på. Nu har vi testat rövarstek och det blir säkert flera gånger! Både roligt och gott!

Färdigt! Ser inte speciellt gott ut i detta skede. 

Nöt innerstek - Nami!


Underbar mat! 

Till slut vill Kaa hälsa er alla en bra arbetsvecka.. :)

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tukaner, sengångare och papegojor

Idag var det meningen att vi skulle lämna San José och resa vidare, men en av våra väskor saknades ännu så vi var tvungna att stanna ännu en natt här. Vi har utnyttjat denna extra dag här mycket väl. Tillsammans med två belgiska tjejer, som bor på samma hostel, åkte vi iväg till Toucan Sanctuary en bit utanför San José. Där möttes vi av Leslie och hennes man som driver stället sedan 10 år tillbaka. Det hela började med att de startade ett rescue center för tukaner, men så småningom blev det flera och flera fågelarter och i dagsläget finns där också olika däggdjur. För 3 år sedan öppnades stället för turister för att underlätta den ekonomiska delen. Det är ingen liten verksamhet som drivs där, det finns över 100 fåglar och ca 20 däggdjur. Till alla dessa behövs inhägnader, mat och veterinärvård. Vi blev guidade runt på området och fick bekanta oss med alla djuren och Leslie berättade deras historia, hur de hamnat där och vi fick se bilder på hur de sett ut när de kommit dit. Skrämma

Vinterturskidning i ytterligheternas Sarek - del 1

När vi åkte iväg till Sarek kändes det som att vi skulle vara borta jättelänge, sist och slutligen så gick det ju jättesnabbt. Nu är vi hemma igen efter en superfin tur i ytterligheternas Sarek. Sarek är otroligt vackert, hänförande, ståtligt och mäktigt samtidigt som det kan vara grymt, kargt och obarmhärtigt, men framför allt ligger det nåt magiskt över Sarek som bara kan upplevas på plats. Jag ska i alla fall göra ett försök att återge vad vintersarek har att bjuda på. Vår tur startade denna gång vid Ritsem fjällstation därifrån vi åkte snöskoter över sjön till Akkastugorna. Vid Akkastugorna började sedan vår skidfärd genom Sarek. Första dagen slog vi läger redan efter ca 2 h eftersom klockan hunnit bli mycket och vi var denna natt ännu nedanför trädgränsen. Vi vaknade följande morgon till hård blåst och färden över sjön Kutjaure blev en mycket blåsig och blöt historia när vinden tilltog och det dessutom snöade ymnigt. Vi kom till lunchen passligt fram till Kisurisstugan där vi

Helgvandring i Rokua nationalpark

I helgen besökte vi igen en gång Rokua nationalpark, denna gång tillsammans med ett gäng arbiskursister från Nykarleby Arbis. Vi var ett gäng på sammanlagt 11 personer samt en hund som startade från Jakobstad på lördagmorgon. Efter kaffepaus i Ylivieska kom vi fram några timmar senare till Rokua Health and Spa varifrån vandringen skulle börja. Terrängen i Rokua är väldigt lättvandrad på så vis att stigarna är väl preparerade och det finns nästan inga rötter och stenar över huvudtaget. Dock är det ganska kuperad terräng så det går mycket upp och ner och ställvis kan det vara lite sandigt. Helhetsintrycket är ändå lätt vandring. Lättvandrade stigar.  Omplåstring.  Hela gänget utom kameramannen Jesper.  Rokua nationalpark är främst känt för sitt unika högplatåområde med sandåsar, lavmoar och Finlands största dödisgrop. Parken bildades 1956 för att skydda dessa ås- och dynformationer som är en följd av landhöjningen efter istiden. Området är landets viktigaste skyddsområde