Fortsätt till huvudinnehåll

Rövarstek

Vi har länge tänkt att vi skulle testa göra rövarstek tillsammans med familjen och idag var dagen inne för en hel matlagningsdag. Redan igår förberedde killarna genom att gräva en halvmeterdjup grop nere vid stranden och fylla botten på den med stenar.



Väckarklockan ringde redan en stund före kl. 6.00 i morse och det var dags att börja elda i gropen. Jag hade tänkt stiga upp då jag med, men måste medge att jag var för lat att stiga upp så mansfolket begav sig iväg till stranden med en skottkärra ved medan jag och Kaa fortsatte sova ännu en stund. När även vi andra orkat oss upp blev det sen morgonkaffe på stranden medan eldandet fortsatte. Underbart vacker morgon!

Morgondagg



En grupp svalor vilar i diket.

Abborre på språng!


Mor och far anlände med köttet på förmiddagen och vi började så småningom förbereda det för gropen. Vi hade två sorters kött på ca 2 kg vardera: nöt innerstek och kassler. Köttet var färdigmarinerat så vi lindade först in det i folie 3 varv och sedan i tidningspapper. Tidningspappret blötlades innan. Sedan rullade vi in paketen i hönsgaller som försågs med en järntrådshängare. När gropen eldats i 5,5 h var det så dags för att gräva ner köttet i gropen. Först skyfflades kolen bort, köttet lades ner, kolet skyfflades tillbaka ovanpå och sen täcktes ännu kolet med sand.


Köttet inlindat och järntråd fäst.  

Köttet nerlagt och kolet pålagt.

Efter 3,5 h grävde vi upp köttet igen och på doften att döma så hade köttet blivit tillrett i alla fall. Spänningen var stor när vi öppnade paketen. Där inuti hittade vi två möra genomstekta köttbitar och nu fick vi äntligen hugga in. De var på gränsen till att bli lite torra, så 3 h hade nästan räckt för tillredningen, men smaken var det inget fel på. Nu har vi testat rövarstek och det blir säkert flera gånger! Både roligt och gott!

Färdigt! Ser inte speciellt gott ut i detta skede. 

Nöt innerstek - Nami!


Underbar mat! 

Till slut vill Kaa hälsa er alla en bra arbetsvecka.. :)

/Camilla

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Paddling vid Helgelandskysten

Jag kom på för några dagar sedan att jag inte alls skrivit något om vår paddlingstur i Norge. Ett misstag som bör rättas till, det vore ju fy och skam att inte dela med sig av våra bilder från en så vacker tur. Turen var en kajakpaddlingstur som varade i 4 hela dagar och två halva dagar och den ingår i våra vildmarksguidestudier. Under denna tur var det mycket fokus på räddningstekniker, ledarskap inom kajakpaddling samt navigering. På köpet fick vi fantastiska naturupplevelser och många fina vykortsvyer att minnas och ta fram nån kall och dyster novemberdag.

Vår tur startade en torsdageftermiddag efter att alla åtta deltagare samt våra två ledare hade packat i all mat, vatten och utrustning för hela turen i sina kajaker. Kajakerna var ganska tungt lastade när vi lämnade Nesna camping den torsdagseftermiddagen. Det blev ingen lång paddling den dagen utan vi tog rätt snabbt i land på en av Tommas fina sandstränder. Det som vi snabbt fick lära oss var att en fin sandstrand snabbt kan fö…

Höstvandring i Koli nationalpark med Nykarleby arbis

Just nu älskar jag mitt jobb, jag antar att det kommer att bli vardag snart, men just nu njuter jag av att jobba med friluftsliv. De senaste fyra dagarna har jag fått spendera i Koli nationalpark med ett glatt gäng vandrare i olika åldrar. Vi startade resan mot Koli på torsdagmorgon och kom fram till Koli naturum på eftermiddagen. Efter att vi gjort de sista justeringarna i packningen drog vi på oss ryggsäckarna och med mig inräknat var vi nio vandrare samt en hund som påbörjade Herajärvis norra rundslinga.



Vi hade inte lång väg att vandra den första dagen så redan efter två timmar var vi framme vid Myllypuro tältplats. Det regnade lite grann när vi kom fram, men var sen uppehåll resten av kvällen så vi kunde sitta ute runt brasan och lära känna varann lite mera. Det är otroligt hur snabbt en grupp blir du med varandra under en vandring. Det kändes genast att denna grupp skulle fungera bra ihop och det var med en skön känsla jag gick och lade mig den kvällen.


På fredagen vaknade vi ti…

Måndagmorgon i oktober

Måndagmorgon igen, jag sitter i soffan med min kaffekopp och laptopen, ute visar temperaturen på -1 grad och Kaa är pigg som de flesta morgnar och pockar på min uppmärksamhet med sitt hallåande. Jag fick ett plötsligt infall av att skriva ett inlägg till bloggen som har en tendens att stanna av lite varje höst, inga undantag där denna höst heller. Idag har jag inga uppdrag ute på fältet så det blir jobb hemifrån istället. Dagens uppgift är att få klart en artikel som jag skriver till Finlands natur så det passar bra med lite uppvärmning i skrivandet.

Det känns ännu lite overkligt att jag faktiskt jobbar med mitt eget företag, samtidigt som jag tycker att jag börjar få lite rutin på saker och ting. Vi konstaterade i helgen med Jesper att mitt humör har ändrats så mycket till det bättre efter att jag slutat jobba på bageriet, mitt tålamod har förlängts med det dubbla och jag känner mig mycket mera rofylld och glad överlag än tidigare. Det är en härlig känsla att känna även om jag inte p…