Fortsätt till huvudinnehåll

Våra bästa utrustningstips till blivande pilgrimsvandrare

Efter att ha avverkat 750 km till fots under 29 dagar i ett sträck får man ganska bra koll på vad som fungerar och vad som inte fungerar när det gäller utrustning och dylikt. Detta är förstås individuellt från person till person, man får pröva sig fram och se vad som fungerar för en själv, men det är alltid bra att ha något att utgå från när man börjar ändå.

De allra två viktigaste sakerna är skorna och ryggsäcken. Skorna ska vara väl ingånga och testade. Jag hann inte gå jättemycket med mina skor innan eftersom det blev en del problem vid leveransen, men det visade sig att de var perfekta för mig. Vi gick båda två med var sitt par Lowa Renegade. Det är en sko som lämpar sig för vandring på preparerade vandringsleder och lite lättare terräng (index 4). Eftersom vi visste att pilgrimsvandringen går mestadels längs vägar och stigar så ville vi ha en ganska mjuk sko, men ändå med bra stöd runt vristen. Jag tyckte att mina skor var aningen för stora runt runt foten här hemma, men när vi väl var på plats i Spanien och vi gick varje dag i varmare temperaturer så var den alldeles lagom. Fötterna har en tendens att svälla upp lite när det blir varmt. Jespers skor fungerade bra här hemma, men de blev igen litet för små när fötterna blev varma och svällde, vilket resulterade i lite blåsor här och där.


När det gäller fötterna är det också väldigt viktigt att varje dag efter avslutad vandring ta hand om fötterna. Jag hade inte en endaste blåsa under hela vandringen, så min fotskötsel gick mest ut på att massera och smörja in fötterna varje kväll. Jesper igen hade mera jobb med att dränera sina blåsor och på morgonen innan vi startade tejpade han sina fötter på känsliga ställen. Något väldigt enkelt för att förebygga blåsor och skav är också att vid varje paus åtminstone ta bort skorna så att fötterna får lufta sig. De känns som nya efter en stund igen och orkar trampa vidare. Har man möjlighet kan det vara bra att sätta fötterna i högläge en stund så minskar eventuella svullnader.


Då kommer vi till ryggsäcken. Vi märkte ganska snabbt att vi för det första hade för mycket med oss och för det andra att vi hade onödigt stora ryggsäckar. En ryggsäck på 40-50 liter räcker gott och väl. Rekommenderad vikt är 10% av din kroppsvikt, ta det tipset på allvar, du kommer att vara tacksam när du väl är där och ska kånka kring på din ryggsäck varje dag. Det är ju svårt att på förhand veta vad man kommer att behöva med sig, men jag tror att väldigt många släpar med sig allt för mycket saker. Under denna vandring vistas man ju inte heller i någon vildmark så skulle det visa sig att något saknas går det allt som oftast att få tag på i någon butik. På många ställen är utbudet i de små butikerna ofta anpassat till vandrarens behov dessutom. Satsa på funktionella kläder som går att använda vid flera olika sorts väder. Vi hade båda två Haglöfs goretex jackor och byxor som är både vind- och vattentäta. Vi hade även ett par Fjällräven zip-offvandringsbyxor som vi använde för det mesta. Praktiskt med shorts och byxa i ett. Många hade en regnponcho istället för regnkläder, det är ju smaksak vilket man föredrar.
Buff, Gore-Tex jacka och ryggsäck. Plus hästar då. 

För övrigt när det gäller kläder så har du möjlighet att tvätta i princip varje dag så tvätta hellre varje dag än att bära med dig extra upplagor. Ett ombyte behövs ju ändå, men inte mera. Jag rekommenderar snabbtorkande t-tröjor i polyester att vandra i. Du lämnar inte våt på ryggen av svett och när du tvättar dem torkar de snabbt. Ett förstärkningsplagg kan du ha med dig för eventuella kalla dagar. Jag hade från början med mig en tunn fleecetröja och en ännu tunnare löptröja, men efter att vi fick möjligheten att skicka hem en del kläder när våra bekanta dök upp, skippade jag fleecen och behöll endast den tunna och mycket lättare löptröjan. Det räckte bra med den för min del. Att ha passande vandringsstrumpor är också väldigt viktigt. Vi hade med oss både tunnare och tjockare strumpor, men det var de tunna vi använde, de tjocka blev för varma. Jag köpte ett par nya tunna tåstrumpor när det var som varmast och de fungerade allra bäst för mig, höll fötterna fräschast.

Det tredje viktigaste i utrustningsväg för mig var stavarna. De var enorm hjälp i uppförsbackarna och även neråt kan de användas för att ta emot sig på branta ställen. Speciellt bra om man har knäproblem. Det var så skönt att gå med stavar, försökte en dag gå utan, men det kändes otroligt tungt och ostadigt så jag tog snabbt fram dem igen. Lätta teleskopstavar är att föredra, de är smidiga att fälla ihop och fästa på ryggsäcken när de inte är i användning.

Annan utrustning vi hade med var första-hjälp-väskan, sovsäck, ett par andra skor, wc-papper, kåsa, spork, dagbok, ficklampa, toalettgrejer, solskydd, handduk, liten dagsryggsäck i fickformat, kamera, laddare och skrivplattan.  I första-hjälp-väskan bör finnas plåster, sporttejp, värktabletter och vätskeersättning åtminstone, förutom de vanliga sakerna. Det var vad vi använde mest.

Ett litet och kompakt första-hjälp-kit är ett måste

När det gäller sovsäcken gäller det att välja en så lätt sovsäck som möjligt. På kalla ställen fanns det oftast extra filtar att använda, så man klarar sig bra med en tunn sovsäck. Vi använde oss av McKinley X-Treme light 600, den var lätt och liten och kostade inte mycket, vi var mycket nöjda med dem.

Ett par andra skor är också nödvändigt på kvällen när du kommer fram, då vill du slippa ur dina vandringsskor för resten av dagen. Många gick med sandaler, men vi valde jogging/promenadskor för att vi skulle kunna gå med dem ifall av skoskav. Stringsandaler är lätta, men de vill man inte gå med långa sträckor, så jag skulle rekommendera promenadsandaler ifall man satsar på det alternativet.

Minimera mängden toalettartiklar så långt som möjligt, de väger massor. Glöm alla stylingprodukter och smink, den här vandringen handlar inte om att se bra ut, det är vad som händer inom dig som räknas. En bra salva är bra att ha med ändå, vi hade med Aloe Vera propoliskräm som går att använda till det mesta. Den smorde vi in fötterna med varje kväll.

Wc-papper är alltid bra att ha, det är nämligen inte en självklarhet på alla toaletter. Råkar du bli nödig mitt ute i bushen är det också mycket trevligare att ha papper till hands. Kåsan och sporken (spork=gaffel, kniv och sked i ett enda bestick) hade vi många gånger användning av när vi valde att köpa med frukost och äta längs vägen. Dagsryggsäcken hade vi som handbagage under flygresan, den blir jätteliten när man packar ihop den och väger nästan ingenting. De hade vi också under dagen när vi skickade iväg våra ryggsäckar med transport. Glöm inte mössa (eller buff) och vantar, morgnarna kan vara väldigt kyliga och uppe i bergen kan det vara väldigt kallt.

Ryms i knytnäven när den är ihoppackad.
Sist men inte minst är en uppdaterad guidebok nästan obligatoriskt för denna vandring. Det är bra att veta vissa saker som - avstånd, var det finns vatten, cafeer, härbärgen osv. Vi använde oss av den svenska boken "Vandra till Santiago de Compostela" skriven av Ewa Hellström-Boström.

Det här är våra utrustningstips till er. Var och en får ju själv fundera ut vad som fungerar bäst för dem själva. Provpacka innan du åker iväg och pröva också att gå ut och vandra med ryggsäcken ifall du inte är van. En dag går bra med en tung ryggsäck, men redan andra dagen känns det av om den är alltför tung. Viktigt är förstås också att ryggsäcken passar just din rygg, att den är rätt inställd och har rätt passform. Pröva många olika innan du bestämmer dig för vilken du köper, så känner du skillnad på vad som passar och vad som inte passar. Har ni frågor så fråga gärna, vi svarar så gott vi kan! Hoppas våra tips är till hjälp för någon :)

Camilla och Jesper
Kommentarer

 1. Åh blev tipsad på min blogg om er blogg o ser redan nu jag komme ha en massa hjälp o info att få från er till min camino resa :D tack fö en sån bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att våra tips kommer till nytta! Har du frågor så är det bara att fråga så hjälper vi så gott vi kan. Buen camino!

   Radera
 2. Tack för många och värdefulla tips!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Paddling i Cornwall

Nu har jag skjutit upp det här inlägget alldeles för länge redan. Inlägget som ska handla om den sista vigukursen som också var den sista delen i kajakspecialiseringen. Kursen hölls i Cornwall i England och dit tog vi oss direkt från den föregående kursen som var i Frankrike. Vi flög till Bristol och därifrån fortsatte vi (vi=fyra stycken som gick kursen både i Frankrike och i England) med hyrbil till Falmouth där vi skulle bo under kursen. Vi anlände till Falmouth på söndagkväll och på måndagmorgon drog kursen igång.

Vi åkte till Seakayakers Cornwalls högkvarter direkt på morgonen och fick träffa Jeff Allen, en av de brittiska instruktörerna vi fick äran att bli undervisade av under veckan. Jeff Allen är känd världen över som en mycket erfaren expeditonspaddlare och han har gjort många långa paddlingar runt om i världen. Han är specialiserad på incidenthantering (incident management) och räddningar i tuffa förhållanden och det var just i dessa ämnen han skulle undervisa oss de närmas…

Paddling på Åland

Våra vigustudier börjar sakta men säkert lida mot sitt slut, men ännu har vi en sommar och höst kvar späckad med kurser. För en vecka sedan inleddes vår kajakspecialiseringsutbildning på Åland som var den första delen av fyra. Vi tog färjan över från Åbo på tisdag morgon och anlände till Mariehamn på eftermiddagen. Innan vi paddlade ut i skärgården blev det matinförskaffning för att klara oss ute på tur ända till lördag förmiddag. Vi var sammanlagt 14 deltagare plus vår instruktör när vi sent omsider paddlade ut från Lervik hamn i våra fullastade kajaker. Vårt basläger var stationerat på Idskär som ligger ca 6 km fågelvägen från Lervik. Det blev en mycket sen middag den första kvällen på ett kallt och blåsigt Idskär, men vi hade en fantastisk utsikt från vår tältplats på klipporna.


De följande dagarna bestod av paddling, paddling och mera paddling. Vi började alltid dagen med ett teoripass på land som behandlade dagens övningar för att sedan försöka omsätta teorin i praktiken. Vi övad…

Vandring i de franska Alperna

För tre år sedan inledde vi våra vildmarksguidestudier och i och med de två senaste veckornas kursande är nu våra studier förbi. Nu är det endast examen som återstår. Det är en vemodig känsla att viguäventyren nu är över, men vi fick verkligen ett fint sista äventyr med en veckas vandring i de franska Alperna och en veckas paddling i Cornwall.

Den 17:nde september reste vi ner till Genéve därifrån vi hyrde en bil och körde vidare söderut till La Grave. La Grave är en kommun som hör till departementet  Hautes-Alpes och ligger i nordöstra Frankrike. Området är främst känt för sin fina off-piståkning, men även sommartid kommer en hel del turister till området för att cykla, vandra eller klättra.

Redan på tisdagen inledde vi en tredagars vandring som gick från stuga till stuga. För oss som är vana att bo i tält och bära med oss allt vi behöver kändes det ovant med en lätt dagspackning och jag fick fundera både en och två gånger innan ryggsäcken var färdigpackad. Vi hade otrolig tur med v…